Fler Ukrainadokument läckta: "En mardröm"

Fler Ukrainadokument läckta: "En mardröm"

Ukrainska soldater vid frontlinjen i Bachmut i slutet på mars.

Libkos/AP/TT
Fler hemligstämplade dokument som uppges handla om USA:s och Natos förehavanden i Ukraina har dykt upp på sociala medier, rapporterar The New York Times.
En källa inom USA:s underrättelsetjänst kallar det hela "en mardröm".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den nya läckan, som publicerats på bland annat Twitter, kommer dagen efter att en annan potentiell läcka av hemligstämplade ukrainska krigsdokument lagts ut på nätet. Justitiedepartementet i Washington har inlett en utredning om de påstådda läckorna, rapporterar flera medier.

Läckan uppges innehålla listor och detaljer om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och annan känslig information, bland annat om förberedelserna inför en ukrainsk våroffensiv mot ryska styrkor.

Under fredagen kommenterade Mychajlo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president Zelenskyj, dokumenten.

”Moskva är angeläget om att avbryta motoffensiven men kommer att få se de verkliga planerna på marken. Snart”, skrev han – och pekade på så sätt ut Ryssland som ansvarigt för läckan.

Det är troligen ryske eller proryska grupper som ligger bakom läckan, hävdar även tre amerikanska tjänstemän till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt The New York Times innehåller de skärmdumpade Pentagondokumenten inte bara Ukrainaplaner, utan även känsligt, hemligstämplat material om bland annat Mellanöstern, Kina och terrorism.

FRÅN FÖRSTASIDAN