Fler länder stoppar import från Ukraina

Fler länder stoppar import från Ukraina

Solrosor skördas nära fronten i Donetskregionen i östra Ukraina. Arkivfoto.

Leo Correa/AP/TT
Polen, Ungern, Slovakien och kanske även Bulgarien stoppar jordbruksimport från Ukraina för att skydda de egna bönderna på hemmaplan.
EU hoppas lösa tvisten med hjälp av mer stöd från Bryssel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bland polska bönder har missnöjet grott redan en längre tid över vad man anser vara otillbörlig konkurrens från det krigshärjade grannlandet i öster.

I lördags valde regeringen att sätta stopp för flödet. Spannmål, socker, ägg, kött, frukt, grönsaker, mjölk och andra mejeriprodukter ska inte få importeras från Ukraina fram till åtminstone den 30 juni.

– Den ökande importen av jordbruksprodukter från Ukraina orsakar allvarliga missförhållanden på marknaden i våra länder, skadar producenter och orsakar social oro, sade Polens jordbruksminister Robert Telus vid ett möte i förra veckan med kollegor från andra östländer i EU, enligt nyhetsbyrån AP.

Fler länder

Det polska beslutet följdes snabbt i helgen av liknande åtgärder från Ungern. På måndag hängde Slovakien på och även Bulgarien överväger att göra samma sak.

– Bulgariska intressen måste skyddas. Om inte vi gör likadant när två EU-länder agerar så här kan ansamlandet (av ukrainska produkter) på bulgarisk mark bli ännu större, sade jordbruksminister Javor Getjev i söndags, enligt nyhetssajten Euractiv.

Besluten är dock inte populära i varken Kiev eller Bryssel. EU-länderna tog gemensamt beslut i fjol om att öppna upp gränserna för ukrainska jordbruksprodukter som ett sätt att hjälpa landet och dess invånare med anledning av kriget.

"Polska bönder står inför en svår situation, men vi vill betona att det är värre för de ukrainska", sägs i ett uttalande från Ukrainas jordbruksdepartement, enligt nyhetsbyrån AFP.

Pengar från EU?

EU-kommissionen har snabbt påpekat att handelspolitiken är gemensam i hela unionen och att "ensidigt agerande" inte kan accepteras.

Men man flaggar också för att arbete redan pågår för att ge ännu mer akut stöd till de gränsländer som drabbats.

– Det är väldigt viktigt att fortsätta stödja Ukraina i de här utmanande tiderna, samtidigt som vi naturligtvis är medvetna om effekten på EU:s jordbrukare, säger Miriam García Ferrer, talesperson för jordbruks- och handelsfrågor hos EU-kommissionen.

Över en halv miljard svenska kronor – 56 miljoner euro – har redan getts i ett första stödpaket. Nu diskuteras ännu mer, med hopp om snabbt förslag, kanske redan i tid till nästa veckas jordbruksministermöte i Luxemburg.

FRÅN FÖRSTASIDAN