Fler döda i migranttragedi – påven ber för slut

Fler döda i migranttragedi – påven ber för slut

Anhöriga gråter över en kista i italienska Crotone efter tragedin på Medelhavet.

Antonino Durso/AP/TT
Dödstalet stiger efter förra veckans katastrof på Medelhavet. Minst 70 personer har omkommit, flera av dem små barn.
En berörd påve bad på söndagen för ett slut på de tragiska "dödsresorna" mot Europa.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Italien, nu kommer vi!, ropade de unga männen på urdu och pashto när de filmade sig själva på en båt i klarblått vatten.

Några dagar senare var flera av dem döda och ytterligare flera försvunna till havs. 70 personer har nu bekräftats döda efter att deras träbåt förliste strax utanför det italienska kustsamhället Steccato di Cutro i Kalabrien för en vecka sedan.

Fler kvarlevor har siktats till havs. Av runt 180 migranter ombord – afghaner, pakistanier, syrier, iranier, palestinier och somalier – har bara 80 överlevare hittats, vilket indikerar att det faktiska dödstalet är betydligt högre. Minst 15 av de omkomna är barn.

Ville ge sonen vård

Bland de döda finns en känd kvinnlig pakistansk landhockeyspelare, som gjorde resan i förhoppning om att hennes funktionsnedsatte son i Europa skulle få tillgång till vård han inte kunde få hemma i Pakistan.

På söndagen uppmanade en synbart berörd påve Franciskus i Vatikanen till ett slut på den dödliga smugglingen av migranter över Medelhavet.

– Må människosmugglarna stoppas, må de inte längre kunna förstöra så många oskyldiga människors liv, sade den 86-årige påven.

Tre gripna

– Må dessa hoppfulla resor aldrig mer förvandlas till dödsresor, och må Medelhavets klara vatten aldrig mer blodas ner av så dramatiska händelser, fortsatte han.

Tre misstänkta smugglare har gripits, rapporterar italienska medier. De misstänkts för att ha krävt mellan 5 000 och 8 000 euro av varje migrant.

På lördagen slog premiärminister Giorgia Meloni än en gång tillbaka mot anklagelser om att hennes regering bär ansvar för skeppsbrottet.

FRÅN FÖRSTASIDAN