Flamingoflykten – lagunen har blivit saltöken

18 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Tidigare år har tusentals flamingos samlats vid saltvattenlagunen Fuente de Piedra i Andalusien. På grund av årets torka har de valt att lägga sina ägg på annan plats. Arkivbild.
Vanligtvis samlas tusentals flamingor vid den sex kilometer långa saltvattenlagunen Fuente de Piedra i södra Spanien. Men i år har de övergett naturreservatet – lagunen har har nämligen förvandlats till en saltöken.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lagunen, som är Andalusiens största, har tidigare år samlat upp till 20 000 flamingor, vilket gör det till den näst största samlingsplatsen för arten i Europa.

Lagunen torkar ut varje sommar men fylls vanligtvis upp igen när regnperioden tar fart. Men Spanien kämpar mot långvarig torka och i mitten av maj hade landet fått 28 procent mindre regn än förväntat, uppger de spanska myndigheterna, enligt BBC.

För några dagar sedan föll det dock lite regn – men långt ifrån tillräckligt för att fylla upp lagunen igen, rapporterar den spanska tidningen El País.

Den genomsnittliga vattennivån på 20 centimeter passar perfekt för flamingor som bygger sina bon på en ö i mitten av lagunen. Men i år möttes de av en vattennivå som inte ens nådde en centimeter – och valde att lägga sina ägg någon annanstans.

Annons