Fiskefartyg har förlist – trettiotal saknas

Fiskefartyg har förlist – trettiotal saknas

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Gerald Herbert/AP/TT
Ett kinesiskt fiskefartyg med nästan 40 ombord har förlist i Indiska oceanen.
Fartyg från flera länder hjälper till i sökinsatsen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var vid 03-tiden natten mot tisdag som fartyget, ett långrevsfartyg från Kinas internationella fiskeflotta, kapsejsade söder om Maldiverna i Indiska oceanen.

Alla 39 personer ombord saknas. 17 av dem är kineser, 17 indoneser och fem filippinier.

En sök- och räddningsinsats är inledd med fartyg från bland annat Australien och Kina.

– Både kinesiska och utländska fartyg har anlänt till området, säger Wang Wenbin vid Kinas utrikesdepartement på en presskonferens.

Han säger också att ytterligare räddningspersonal är på väg.

Lämnade Kapstaden

Både Filippinernas och Indonesiens utrikesdepartement är informerade och "följer situationen noga". Det är oklart om fartyg från länderna deltar i räddningsinsatsen.

Fartyget ägs av ett av kinesiska statens större fiskebolag, Penglai Jinglu, och innehar tillstånd att fiska tioarmade bläckfiskar och makrillgädda. Dess position registrerades senast vid den franska ön Reunion för en vecka sedan, fem dagar efter att det lämnade hamn i Kapstaden.

Sjösäkerhet måste förbättras

Kina har världens största internationella fiskeflotta. 2017 beslutade staten att antalet båtar skulle begränsas till 3 000, men en rapport från en brittisk tankesmedja gör gällande att det nog rör sig om 17 000.

Landets internationella fiskeverksamhet har mött hård internationell kritik. I takt med att fiskevattnen närmare Kina sinar rör sig fiskeflottan allt längre ut i världen. Landet har bland annat fiskeverksamhet i vattnen runt Sydamerika.

Efter att skeppet förlist har Kinas premiärminister gått ut och sagt att sjösäkerheten för fiskeflottan måste förbättras.

FRÅN FÖRSTASIDAN