Film chockar britter – full fest under pandemin

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson riskerar i en omröstning att portas från det brittiska parlamentet. Arkivbild.
Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson riskerar i en omröstning att portas från det brittiska parlamentet.
En film från en uppsluppen pandemijulfest på det konservativa partiets högkvarter har också fått spridning och väcker starka känslor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det brittiska parlamentet röstar på måndagen om landets tidigare premiärminister Boris Johnson medvetet har ljugit om det pandemipartajande som pågick på 10 Downing Street. Röstar parlamentet ja kan det leda till att Johnson inte längre har fri tillgång till parlamentsbyggnaden Westminster i London – något som vanligtvis gäller för tidigare brittiska parlamentsledamöter, skriver BBC.

Boris Johnson avgick i förra veckan som ledamot efter att en utskottsutredning fastslagit att han medvetet vilselett parlamentet kring sin vetskap om "partygate".

Själv har Johnson hela tiden kraftfullt förnekat att han skulle ha ljugit om pandemifesterna och kallar utskottsutredningen för en "skenrättegång".

Uppsluppen julfest

En pikant detalj i historien kring "partygate" är den film från en julfest på det konservativa partiets högkvarter i London från december 2020, som i helgen publicerades av den brittiska tidningen The Mirror.

Annons

På filmen ses bland annat två personer uppsluppet dansa framför en skylt med texten "Var vänlig och håll avstånd" innan de rasar in i ett buffébord. I bakgrunden hörs också en person säga: "Så länge vi inte direktsänder att vi bryter mot reglerna...".

Julfesten, där minst 24 personer deltog, pågick samtidigt som britterna levde under extremt stränga pandemirestriktioner. Bland annat rådde förbud mot att umgås med andra personer än rena familjemedlemmar inomhus.

Filmen är också den första som har dykt upp i offentligheten från de pandemifester som ska ha arrangerats av olika medlemmar av det konservativa partiet, enligt The Guardian.

Johnson: "Skenrättegång"

Videon har väckt stor ilska i såväl Torypartiet som bland politiska motståndare, däribland Angela Rayner, vice partiledare för Labourpartiet.

"De hånade öppet reglerna som det brittiska folket förhöll sig till. Tories anser sig stå över de regler som gäller för alla andra", säger hon till BBC.

Annons

Om – och i så fall hur – landets nuvarande premiärminister konservative Rishi Sunak kommer att rösta är ännu oklart. Labourledaren Keir Starmer, som kallar Johnsons beteende för "oacceptabelt", uppmanar Sunak att delta i måndagens omröstning.

"Om premiärministern vill visa ledarskap måste han rösta i parlamentsomrörningen i eftermiddag för att visa var han står i frågan", sade Starmer till BBC Breakfast på måndagsmorgonen.

Annons