Färre demonstranter än väntat i Frankrike

Färre demonstranter än väntat i Frankrike

Demonstranter drabbar samman med polis i en dimma av tårgas. Bilden är tagen i Nantes i västra Frankrike.

Jeremias Gonzalez/AP/TT
Beslutsamheten var stor under protesterna för att pressa den franska regeringen att dra tillbaka den mycket impopulära pensionsplanen.
Men uppslutningen var mycket mindre än under de tidigare protesterna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Motståndare till den franska presidentens plan att höja pensionsåldern från 62 till 64 demonstrerade på lördagen runt om i landet – andra gången på fyra dagar och den sjunde sedan januari.

Demonstranterna drabbade samman med polis i flera städer – i synnerhet i Paris. Svartklädda personer tände eld på sophögar och förstörde bland annat busshållplatser och gatlyktor.

Enligt polisen deltar sådana "radikala element" vanligtvis i protester för att skapa problem.

Färre än väntat

Polisen uppskattar att omkring 48 000 personer deltog i lördagens demonstrationer i Paris. Inrikesdepartementet uppger i sin tur att totalt cirka 368 000 personer protesterade runtom i landet. Det är långt färre än i tisdags då fler än en miljon människor visade sitt missnöje på gatorna.

En av demonstranterna, 47-åriga Geraldine Carbonell, säger att det är fel att tvinga alla att arbeta till 64 års ålder.

– Vi är inte alla jämlika när det gäller de jobb. 64 år, beroende på om du är arbetare eller chef, är inte samma sak, säger hon.

Tiden rinner ut

Under den gångna veckan har president Emmanuel Macron två gånger avvisat vädjanden från fackföreningsföreträdare som vill träffa honom för att i ett sista försök få presidenten att dra tillbaka förslaget.

Fackföreningarna är "mycket upprörda" över att de nobbats av Macron, säger Philippe Martinez, ledare för den vänsterradikala fackföreningen CGT.

– När det finns miljontals människor på gatorna, när det är strejker och allt vi får från andra sidan är tystnad, undrar folk: "Vad mer behöver vi göra för att bli hörda?", säger han och efterlyser en folkomröstning om pensionsreformen.

Reformen innebär att den franska pensionsåldern – en av Europas lägsta – höjs från 62 till 64 år och att fransmännen måste jobba fler år för att få full pension. Enligt opinionsmätningar i februari är två tredjedelar av befolkningen skeptiska till ändringarna.

FRÅN FÖRSTASIDAN