Farkosten Titans undergång: Detta vet vi

22 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Turistubåten Titan försvann när den skulle dyka ned till Titanics vrak.
En turistubåt försvann i söndags sedan den dykt ned mot vraket av Titanic, på nästan 4 000 meters djup. Nu är farkosten förstörd och de fem människor som befann sig ombord är döda. Det här är vad vi vet om händelsen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vad är det som har hänt?

Den cirka 6,5 meter långa turistubåten, som gick under namnet Titan, skulle dyka ned mot den förlista oceanångaren Titanics vrak på 3 800 meters djup i Atlanten, utanför Newfoundland. Farkosten var inte en fullskalig ubåt, utan en mindre typ av undervattensfarkost som är beroende av ett följefartyg som släpper ned och tar upp den.

Följefartyget heter Polar Prince, en isbrytare, och undervattensfärden påbörjades på söndagsmorgonen lokal tid. Efter en timme och 45 minuter tappade besättningen ombord på isbrytaren kontakten med Titan.

Farkosten har tidigare genomfört flera expeditioner till Titanics vrak. Förra året reste sammanlagt 28 personer med ubåten för att få chans att se vraket på nära håll. Men operatören Oceangate har haft problem även vid tidigare resor, och det är inte alltid som Titan har hittat fram till vraket.

.

Hur var det ombord på ubåten?

Resenärer från tidigare expeditioner vittnar om att den förseglas utifrån med stora bultar. Det innebär att personerna ombord inte har någon möjlighet att själva ta sig ut.

Annons

En CBS-journalist som gjorde samma resa förra året, David Pogue, säger till BBC att ubåten har sju olika funktioner för att kunna ta sig upp till ytan. Ingen av dessa fungerade denna gång.

När följeskeppet var rakt ovanför ubåten skulle de ha kunnat skicka korta textmeddelanden till varandra, enligt Pogue.

Pogue har också sagt att Stockton Rush, ubåtens ägare som var med på denna veckas resa, ha försäkrat honom om att farkosten var "oerhört säker" eftersom den tagits fram med hjälp av Nasa.

.

Vem genomför resorna?

Företaget Oceangate Expeditions äger den saknade ubåten och är också arrangör till turistresorna till Titanics vrak.

Turerna anges ha kostat upp till 250 000 dollar (drygt 2,6 miljoner kronor) per person. Ett ubåtsdyk till vraket, inklusive både nedstigning och uppstigning, ska i normalfallet ta omkring åtta timmar.

.

Vilka var ombord?

Totalt fem personer befann sig på ubåten. En pakistansk affärsman, Shahzada Dawood, och hans tonårsson Suleman Dawood. Även en brittisk miljardär, Hamish Harding, deltog. Stockton Rush, grundare och chef för Oceangate som äger miniubåten, var också med, liksom den franske upptäckaren Paul-Henry Nargeolet.

Annons

.

Hur gick sökandet till?

Såväl USA:s som Kanadas kustbevakning patrullerade över havsytan med flyg, och med hjälp av ekolodsbojar sökte man under vattenytan. Ett antal räddningsfartyg skickades också till platsen. Men de hade en mycket stor yta att leta över – sökområdet var ungefär fem så stort som Vänern, med tusentals meter djupt vatten.

.

När tog hoppet slut?

Torsdagen den 22 juni meddelade den amerikanska kustbevakningen att vrakdelarna från den saknade miniubåten Titan hittats på havsbotten, knappt 500 meter från Titanic. All fem ombord bedöms vara döda.

Annons