Far till fredstecknande flicka "försvunnen"

Far till fredstecknande flicka "försvunnen"

Aleksej Moskaljov, pappa till 13-åriga Maria Moskaljova, som ritade en teckning med fredligt budskap, vilket fick skolan att tillkalla polis. Arkivbild.

AP/TT
En rysk ensamstående pappa som riskerar vårdnaden om sin dotter är försvunnen, trots att han uppges ha utlämnats till ryska myndigheter. Hans 13-åriga dotter blev känd för att ha ritat en teckning med fredsbudskap.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En kvinna och ett barn bredvid den ukrainska flaggan. På flaggan står det "Leve Ukraina" och kvinnan håller upp sin hand mot projektiler som kommer farande emot dem. På bilden finns också en rysk flagga med texten "Nej till krig".

Detta motiv, som den då tolvåriga Maria Moskaljova ritade på en bildlektion, var tillräckligt för att skolan skulle tillkalla polis.

De ryska myndigheterna beslutade att pappan, som själv uttryckt sig kritiskt om kriget i Ukraina, skulle separeras från sin dotter.

I efterspelet kring teckningen riskerar nu den ensamstående pappan vårdnaden om sin dotter. Han dömdes i slutet av mars till två år i straffkoloni.

I samband med det flydde han Ryssland men det senaste någon utomstående hörde om honom var att han gripits i Belarus och utlämnats till ryska myndigheter. Trots det uppges han nu sedan en dryg vecka vara försvunnen. Det rapporterar den ryska oberoende sajten Meduza.

Den förhandling i vårdnadstvisten som skulle ha ägt rum i början av april, men som fick skjutas fram eftersom han inte var anträffbar skulle ha hållits under torsdagen. Även den ska ha ställts in.

Pappans egen advokat Dmitrij Zachvatov bekräftar att han inte vet var hans klient befinner sig någonstans. Även representanter för människorättsorganisationer, som försökt göra efterforskningar, uppger att de inte vet var Aleksej Moskaljov uppehåller sig.

FRÅN FÖRSTASIDAN