Fängslade iranska journalister prisas

Fängslade iranska journalister prisas

Årets pressfrihetspris går till de iranska journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som sitter fängslade i Iran efter att ha rapporterat om Mahsa Aminis död i september 2022. Arkivbild.

Cliff Owen/AP/TT
Årets pressfrihetspris går till de iranska journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som sitter fängslade efter att ha rapporterat om Mahsa Aminis död.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De två journalisterna var de första att uppmärksamma Mahsa Aminis död i september 2022. Amini avled efter att hon gripits och slagits av iransk moralpolis för att inte ha burit sin huvudsjal korrekt. Händelsen ledde till stora protester i landet.

Priset delas ut av svenska Reportrar utan gränser (RSF), och årets pristagare motiveras bland annat med att de "genom sin modiga journalistiska rapportering i Iran stått i frontlinjen tillsammans med många andra kvinnliga journalister som fängslats och tystats av en regim som gör allt för att stoppa pressfrihet och kvinnors rättigheter".

Sedan protesterna efter Aminis död startade har minst 70 journalister gripits i Iran, många av dem är kvinnor. I dag sitter 24 journalister fängslade i landet.

Priset delas ut på ett event i Stockholm under den internationella pressfrihetsdagen den 3 maj.

FRÅN FÖRSTASIDAN