Fängslade demonstranter i Georgien släppta

Fängslade demonstranter i Georgien släppta

Protesterna fortsätter på Tbilisis gator under torsdagskvällen trots att regeringen meddelat att man drar tillbaka det kontroversiella lagförslaget.

Zurab Tsertsvadze/AP/TT
Protesterande som fängslats i Georgien under den senaste dagarnas demonstrationer har släppts, meddelar inrikesministeriet.
Samtidigt fortsätter protesterna i huvudstaden.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Beslutet om frigivning kommer efter att Georgiens regering plötsligt meddelat att man drar tillbaka det kontroversiella förslaget om en "agentlag" à la Ryssland – förslaget som utlöste protesterna.

"Alla personer som arresterats av anställda vid olika enheter inom inrikesministeriet den 7 och 8 mars detta år, under den demonstration som hölls nära parlamentet, har släppts", skriver inrikesministeriet i ett uttalande.

Tusentals protesterar

Enligt det stoppade förslaget skulle det införas registreringstvång för medier och organisationer som har utländska kopplingar. I förslaget ingick att dessa skulle stämplas som "främmande agenter", ett kontroversiellt upplägg som sedan flera år tillbaka finns i Ryssland.

Men även om regeringen nu backat, kommer beskedet med brasklappar – när den "känslosamma situationen" har lagt sig ska man förklara vad lagen var till för, menar regeringen.

Oppositionen är skeptisk till regeringens uppgifter och utlyste nya protester. Tusentals människor fortsatte därför på torsdagskvällen att protestera utanför landets parlament.

Vinst för samhället

Georgiens president Salome Zurabishvili har gratulerat demonstranterna efter att regeringen tagit tillbaka lagförslaget.

– Jag vill gratulera samhället till dess första seger. Jag är stolt över de människor som gjorde sina röster hörda, sade Zurabishvili i ett tv-sänt tal från New York.

– Det finns en misstro mot regeringen medan vi fortsätter vår europeiska väg.

FRÅN FÖRSTASIDAN