Fängelse för fiskefusk – stoppade bly i fångst

Fängelse för fiskefusk – stoppade bly i fångst

En man fiskar med kastspö i Eriesjön vid USA:s gräns mot Kanada. Arkivbild.

Tony Dejak/AP/TT
Två sportfiskare har fått sina fiskar varma efter en tävling i den amerikanska delstaten Ohio. För att ta hem prispotten på 300 000 kronor stoppade de sin fångst full med bly.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De två männen, 43 och 36 år gamla, dömdes i torsdags till tio dagar vardera i fängelse för att ha fuskat i fisketurneringen i september. De måste också böta motsvarande drygt 26 000 kronor per man. Den båt de använde under tävlingen på Eriesjön – värd över 1,3 miljoner svenska kronor – beslagtas dessutom av myndigheterna.

Vinnaren i turneringen korades utefter fångstens vikt. När de två dömda männen lämnade in sina fiskar till vägning fattade tävlingschefen misstankar, då fångsten inte såg så tung ut som vågen uppgav.

Vid en närmare titt hittades tio blyvikter inuti fiskarna. Männen diskades och en omedelbar utredning inleddes.

Professionella fisketävlingar är populära i USA och prissummorna ligger ofta på tiotusentals dollar. De som fiskade upp tyngst byte i Eriesjönturneringen kammade hem drygt 300 000 kronor.

"Jag hyser inget tvivel om att dessa två bedragare har fuskat i flera turneringar under senaste åren. De borde bannlysas från alla fisketurneringar på livstid", säger åklagaren Michael O'Malley i ett uttalande.

Eriesjön är en av de fem stora sötvattensjöarna i Stora sjösystemet i östra Nordamerika.

FRÅN FÖRSTASIDAN