Familjens hopp efter sju år – mord kan lösas

Familjens hopp efter sju år – mord kan lösas

Minneshögtid i Korsør, Danmark, för 17-åriga Emilie Meng den 29 december 2016, fem dagar efter att hon hittats mördad i en sjö. Arkivbild.

Rene Lind/Scanpix Danmark/NTB/TT
Mordet på 17-åriga Emilie Meng, som försvann en sommarnatt 2016, har inte lämnat många danskar oberörda.
Nu finns en mordmisstänkt: Samma 32-åring som nyligen misstänks ha fört bort och våldtagit en 13-årig flicka.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det är en stor lättnad att det nu finns en misstänkt i utredningen om Emilie Meng, säger advokat Mai-Brit Storm Thygesen till danska TV2.

– Det är klart att det är en lättnad, det måste det vara för hela Danmark att man har nått ett steg längre.

Hon är målsägandebiträde till den mördade tonåringens mamma och har tidigare riktat svidande kritik mot polisutredningen.

Emilie Meng hade varit ute och festat med kompisar i närbelägna Slagelse. De tog tåget tillbaka mot Korsør och vid fyratiden på söndagsmorgonen den 10 juli 2016 skildes de åt vid stationen. Kompisarna skulle ta en taxi, men Emilie Meng skulle gå hem till fots, en sträcka på cirka två kilometer.

Förmiddagen därpå skulle hon sjunga med kyrkokören i Korsørs kyrka, men då var Emilie Meng spårlöst försvunnen.

Misstag i kaosfas

Ett halvår senare, på julafton 2016, hittades hennes kvarlevor i en sjö vid Borup sex mil bort. Polisen tror att hon hade dumpats där kort tid efter försvinnandet från stationen i Korsør, men har famlat i blindo i mördarjakten.

I efterhand har polis tillstått att det tog för lång tid innan rätt åtgärder vidtogs i inledningsfasen. Det rådde osäkerhet om 17-åringen råkat ut för en olycka, blivit utsatt för ett brott eller försvunnit frivilligt.

Polisinspektör Kim Kliver sade i en intervju med tidningen BT 2017 att det inledningsvis var en "kaosfas".

– Det skulle vara fel att säga att polisen i en sådan kaosfas inte begår misstag. Det gör vi, sade han.

Mammans målsägandebiträde har i intervjuer hävdat att polisarbetet präglades av semesterbemanning och pekat på flera misstag.

När den 13-åriga flickan försvann den 15 april i Kirkerup och dagen därpå hittades i fångenskap hemma hos en 32-årig man i Korsør var Mai-Britt Storm Thygesen snabbt ute och krävde att polisen måste undersöka kopplingar till mordet på Emilie Meng.

Dna-topsad och förhörd

Det visade sig att 32-åringen långt tidigare hade varit intressant för mordutredarna. Han var en av totalt 1 450 personer som blivit dna-topsad och hörd i utredningen, eftersom han 2016 ägde just en sådan bil som fångats på övervakningskamera nära Korsør station vid tidpunkten för Emilie Mengs försvinnande.

Den 17 april häktades han som misstänkt för att ha fört bort och våldtagit den 13-åriga flickan och den 25 april beslagtogs 32-åringens gamla bil, som nu ägdes av en familj i Slovakien. Polisen medger att eventuella spår i bilen kan ha gått förlorade efter så många år, men Emilie Mengs anhöriga har fått upp hoppet om att mordet ska kunna lösas.

Mormodern säger till TV2 att åren efter mordet har varit som en mardröm.

– Det skulle betyda så mycket för hela familjen om vi kunde få sätta punkt.

FRÅN FÖRSTASIDAN