Familjen Sackler ges skydd – men tvingas betala

01 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Tusentals personer har genom åren stämt Purdue Pharma som tillverkat preparatet Oxycontin, ett av de läkemedel som har orsakat störst skada i den amerikanska opioidepidemin. Arkivbild.
Ägarna till läkemedelsjätten Purdue Pharma, familjen Sackler, har vunnit en process som kommer att skydda dem från stämningar kopplade till den amerikanska opioidkrisen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I tisdags beslutade en amerikansk appellationsdomstol att familjen Sackler ska få full immunitet från civilrättsliga stämningar i utbyte mot att de betalar 6 miljarder dollar, motsvarande drygt 65 miljarder kronor, för att hjälpa till att hantera opioidberoende, rapporterar BBC.

Bolaget har tillverkat preparatet Oxycontin, ett av de läkemedel som har orsakat störst skada i opioidepidemin främst i USA.

Pengar till drabbade

Familjen har länge krävt civil immunitet och domstolens dom ska ses som ett viktigt steg för att offer och anhöriga ska få skadestånd. Betalningarna ska ske över flera år och gå till både lokala och statliga behandlings- och rehabiliteringsprogram. Omkring 750 miljoner dollar, motsvarande drygt 8 miljarder kronor, ska tilldelas enskilda drabbade i opioidkrisen och deras familjer.

Bolaget ansökte om konkurs 2019 efter tusentals stämningar och domstolsförhandlingarna har pågått i flera år. Bland annat nådde man en liknande uppgörelse 2021 som sedan avvisades av en amerikansk distriktsdomare efter invändningar på delstatsnivå.

Annons

Det är det överklagandet som nu har resulterat i en avgörande uppgörelse, som också ses som ett sista steg mot att avsluta konkursen.

Struktureras om

Enligt uppgörelsen ska familjen Sackler ge upp ägandet och kontrollen av Purdue Pharma. Bolaget kommer att omstruktureras, döpas om till Knoa Pharma och i fortsättningen bland annat tillverka mediciner för att behandla missbruk. Vinsten ska gå till en fond för att hjälpa till att behandla missbruk.

Uppgörelsen gäller dock endast i delstaterna New York, Connecticut och Vermont och det saknas fortfarande en nationell överenskommelse. Den skyddar inte heller familjen från framtida, potentiella brottsanklagelser.

Släkten Sacklers förmögenhet har krympt i krisen, men uppskattades ändå i slutet av 2020 till cirka 10,8 miljarder dollar, motsvarande över 117 miljarder kronor i dagens kurs. Tidskriften Forbes beräknade då att mycket av förmögenheten kom från Purdue Pharma.

Annons