Examensdag för Sverige i EU

30 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och statsminister Ulf Kristersson (M) på EU-toppmötet i Bryssel, som också innebar avslutningen på Sveriges halvår som ordförande för EU-länderna i ministerrådet.
EU-länderna har avslutat veckans toppmöte – och Sverige rundar av sitt halvår som ordförandeland.
– Belönande och väldigt kul, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Halvårets sista EU-toppmöte avslutades under fredagen med samtal främst om ekonomi och externa relationer – framför allt till Kina. Både kommissionsordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel tycker sig se en god enighet i hur EU-länderna ser på bjässen i öst.

– Det finns en bred enighet om idén om att minimera riskerna, inte koppla bort (från Kina), säger von der Leyen på presskonferensen efteråt.

Mycket av toppmötet handlade i vanlig ordning också om kriget i Ukraina. EU-ledarna lovar bland annat "säkerhetsåtaganden" på lång sikt, även om det inte specificeras vad det riktigt innebär.

Mer konkret är däremot att det snart kommer förslag om hur EU ska kunna använda frysta och beslagtagna ryska tillgångar till fördel för Ukraina.

– Vi i kommissionen kommer med ett förslag och kommer att försiktigt fokusera på oväntade vinster på den ryska centralbankens frysta tillgångar, säger von der Leyen.

Annons

Ungern och Polen

En hel del av mötet präglades samtidigt av envist motstånd på migrationssidan från Ungern och Polen. Ungerske premiärministern Viktor Orbán väckte också irriterade miner med ett Twitterinlägg på förhand där han anklagade "EU-byråkrater i Bryssel" för att slösa bort budgetmedel.

Inne på mötet sade han dock ingenting om det till Ursula von der Leyen – som dock är tydlig med vad hon skulle ha svarat i så fall.

– Vi kan alla se att EU är starkt och välmående. Det är bra och vi har ett väldigt transparent system för kontroller och revision. Det är nödvändigt i en stark demokrati, säger von der Leyen.

Saknar samtal

I vanlig ordning hyllas dessutom det senaste halvårets ordförandeland i ministerrådet – den här gången Sverige.

– Perfekt samarbete mellan oss, säger Charles Michel till Kristersson.

– Fantastiska resultat, säger von der Leyen.

Statsministern själv är också nöjd och säger sig särskilt komma att sakna alla telefonsamtal till von der Leyen på söndagarna.

Annons

– Jag är inte helt neutral i det här, men jag tycker att ordförandeskapet har varit väldigt framgångsrikt, säger Kristersson i Bryssel.

Annons