EU till Moldavien: Vi står med er

31 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Moldaviens president Maia Sandu och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Moldaviens huvudstad Chisinau.
Moldavien ska kopplas närmare till EU, lyder löftet inför veckans stora toppmöte utanför Chisinau.
Även rent bokstavligt – med sänkta roamingavgifter från den 1 januari.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen berättar om det nya stödet när hon håller presskonferens med Moldaviens president Maia Sandu i huvudstaden Chisinau.

– Mitt budskap till det moldaviska folket är att vi står med er. Vi stöder er på varje steg ni tar mot medlemskap i EU, säger von der Leyen.

Från EU:s sida lovas därför bland annat en rejäl uppdatering av EU:s ekonomi- och investeringsplan för Moldavien, med hopp om att få loss upp till 1,8 miljarder euro till landet.

Därtill berättas om ett gemensamt löfte från mobiloperatörer i både Moldavien och EU – för de sistnämnda undertecknat av Deutsche Telekom, Orange och Telefónica – om att ordna billigare roamingavgifter från den 1 januari 2024. Senast den 1 oktober ska man vara överens om ett pristak.

– Det här är bra för företagen. Det är bra för folket. Det knyter ihop människor med varandra, säger kommissionsordföranden.

Under torsdagen deltar både hon och Sandu i det stora toppmöte som hålls inom det löst sammanhållna EPG – Europeiska politiska gemenskapen – med nästan 50 stats- och regeringschefer på plats.

– Moldavien är den här veckan Europas politiska hjärta, konstaterar von der Leyen i Chisinau.

Annons