EU stoppar bilexport till Ryssland

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Bilar från väst till försäljning hos en bilfirma i Moskva 2015. Nu skärper EU sitt exportförbud av lyxbilar till Ryssland till att gälla alla bilar med motorer över 1900 cc. Arkivbild.
Stopp för försäljning av både nya och gamla bilar med motorer över 1900 kubikcentimeter ingår i EU:s elfte sanktionspaket mot Ryssland.
Samtliga huvudstäder har nu sagt ja.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Dagens paket ökar trycket på Ryssland och Putins krigsmaskin. Genom att rikta in oss mot kringgående av sanktionerna maximerar vi trycket genom att beröva Ryssland de resurser som det så desperat behöver", skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett pressmeddelande.

Paketet godkändes preliminärt av EU-ländernas ambassadörer i onsdags, men spikades definitivt på midsommaraftonen.

I det elfte paketet ingår framför allt ett hot om att vidta åtgärder mot företag eller länder som används för att kringgå de många export- och importförbud som EU infört mot Ryssland. Fartyg som används i sammanhanget ska dessutom kunna vägras tillträda till EU-hamnar.

Bilstopp

På listan över företag som åläggs skärpta exportrestriktioner för material och teknik som kan användas militärt lägger EU-länderna samtidigt till 87 företag. Efter att tidigare endast ha gällt mot vissa företag i Ryssland och Iran – som utpekas för att förse rysk militär med drönare – listas nu även företag i Kina, Uzbekistan, Förenade Arabemiraten, Syrien och Armenien.

Annons

Bland nyheter finns även att det tidigare exportförbudet för lyxbilar till Ryssland utökas till att gälla samtliga nya eller begagnade bilar med motorer över 1900 kubikcentimeter – och dessutom alla el- och hybridbilar.

Mediebolag

Fler personer och företag, inklusive ytterligare fem ryska mediebolag – RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook och Katehon – straffas också för sitt agerande.

Bland de personer finns exempelvis flera museichefer på ryskockuperad mark i Ukraina som anklagas för att ha fört iväg kulturskatter.

Totalt finns nu nära 1 800 personer, företag och organisationer på listan över dem som ska vägras inresevisum och få sina eventuella tillgångar i EU frysta.

Ryssland svarade på EU:s nya sanktionspaket genom att förbjuda inresande av ytterligare EU-representanter, rapporterar nyhetsbyrån AFP:

"Som ett svar på det här fientliga agerandet har Ryssland betydligt utökat listan över företrädare för europeiska institutioner och EU-medlemsstater, som . . . är förbjudna att komma in på vårt lands territorium", skriver ryska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons