EU enat om nytt sanktionspaket

EU enat om nytt sanktionspaket

Statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff i Boden under fredagen.

Andreas Sjölin/TT
EU har enats om sitt tionde sanktionspaket mot Ryssland, meddelar det svenska ordförandeskapet.
Sanktionerna liknar de åtgärder USA och Storbritannien tidigare på fredagen presenterat.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

EU-länderna har bland annat enats om hårdare exportrestriktioner för teknik och elektronik som kan användas i den ryska krigföringen, skriver ordförandeskapet på Twitter sent på fredagskvällen.

Riktade åtgärder införs också mot individer och organisationer som stödjer kriget, sprider propaganda och förser Ryssland med drönare. Det sistnämnda är en insats mot iransk tillverkning av drönare.

Ett slutgiltigt godkännande av sanktionerna väntas tidigt på lördagen, såvida inget land i sista stund sätter sig emot någon del av paketet.

Exakta officiella detaljer om sanktionerna hade sent på fredagen inte kommit. Men enligt nyhetsbyrån AFP:s källor riktas åtgärderna mot 120 individer eller organisationer.

Frysning av banktillgångar

De riktade sanktionerna skulle bland anat möjliggöra en frysning av tre ryska bankers tillgångar inom EU-länders finansiella institutioner. Exportkontroll på produkter till ett värde av omkring 11 miljarder euro ska också införas, enligt diplomatiska källor som AFP citerar.

Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på sitt Twitter-konto :

”Paketet riktar in sig mot Rysslands militärkapacitet, ekonomi och regeringsrepresentanter."

Unionen hade hoppats kunna presentera sitt sanktionsprogram redan på torsdagskvällen, men i synnerhet Polen och Italien satte sig enligt AFP emot flera skrivningar.

Italien ska framför allt ha krävt en längre övergångsperiod för några av de nya sanktionerna, främst import av gummi, för att tillmötesgå sin inhemska industri.

Polskt motstånd

Redan innan paketet presenterades hade det mötts av motstånd. Polen tycker att sanktionspaketet inte går tillräckligt långt.

– När det gäller det tionde sanktionspaketet så är vi inte nöjda, det är för mjukt, för svagt. Vi har länge föreslagit att ytterligare personer och produkter måste inkluderas, sade premiärminister Mateusz Morawiecki.

Paketet presenterades flera timmar efter att såväl USA som Storbritannien kommit med egna sanktioner.

G7-länderna kom dessutom med en gemensam varning: Länder eller intressen som bryter mot sanktionerna och hjälper Ryssland kommer att få "betala dyrt".

"Vi uppmanar länder i tredje världen och andra internationella aktörer som försöker undvika eller underminera våra åtgärder att upphöra med att ge materiellt stöd till Rysslands krig", skriver länderna i ett uttalande.

Brittiska sanktioner

Storbritanniens nya sanktionspaket mot Ryssland och ryska intressen innebär bland annat att det blir förbjudet för brittiska företag att exportera reservdelar som skulle kunna användas inom den militära industrin i Ryssland.

De riktas också mot den statliga kärnenergijätten Rosatom, två företag inom den ryska försvarsindustrin och fyra ryska banker.

De brittiska sanktionerna verkar också ha varit koordinerade med det stora sanktionspaket som Washington DC meddelade på fredagen. Omkring 250 företag och personer ska drabbas, enligt både Vita huset och finansdepartementet.

Aluminiumleveranser och teknikexport till Ryssland pekas speciellt ut i det amerikanska sanktionspaketet.

FRÅN FÖRSTASIDAN