EU-basen till Kiev

EU-basen till Kiev

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid ett möte i Kiev i början av februari. Arkivfoto.

Efrem Lukatsky/AP/TT
När Ryssland firar sin "segerdag" finns EU-basen Ursula von der Leyen i stället på plats i Kiev.
Samtidigt arbetas med sanktionspakt nummer elva.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kommissionsordförande von der Leyen kommer att tillbringa tisdagen i Kiev, berättar hennes chefstalesman Eric Mamer på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

– Hon kommer att träffa president Volodymyr Zelenskyj för att upprepa EU:s orubbliga stöd till landet, förklarar Mamer, med tydlig markering om att tisdagen också är Europadagen – EU:s egna helgdag.

Inom EU pågår samtidigt intensiva samtal om nästa sanktionspaket med anledning av Rysslands krig i Ukraina. EU-kommissionen skickade sent i fredags ut sina förslag till medlemsländerna, men är än så länge tystlåtna om innehållet.

– Det här paketet kommer att fokusera på implementeringen av sanktionerna, hur effektiva de är och hur vi undviker att de kringgås. Paketet kommer att se på export till Ryssland och hur den bör hanteras, säger Mamer, som väntar sig en en första diskussion bland EU-ländernas ambassadörer på onsdag.

Enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe föreslår kommissionen framför allt ett system med nya ekonomiska sanktioner mot stater som hjälper Ryssland att kringgå de nuvarande sanktionerna.

FRÅN FÖRSTASIDAN