Erkänner övergrepp mot 72 offer

Erkänner övergrepp mot 72 offer

Den tidigare prästen utsatte barn för sexuella övergrepp under åren 1961–1988. Arkivbild.

Francois Mori/AP/TT
En före detta präst i Australien som tidigare dömts för sexuella övergrepp mot barn har nu erkänt sig skyldig för samma brott mot ännu ett offer, det 72:a i ordningen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

89-årige Gerald Ridsdale har suttit fängslad sedan 1994. Han avtjänar ett 39-årigt fängelsestraff för övergrepp på barn mellan åren 1961 och 1988 när han jobbade som katolsk präst i kyrkor och skolor runt om delstaten Victoria i Australien.

Sängliggande erkände han sig skyldig via videolänk från ett fängelsesjukhus till den nya anklagelsen att han 1987 misshandlat en 13-årig pojke. Händelsen ska ha inträffat när ex-prästen jobbade som biträdande präst på en skola.

Risdale kommer att återvända till rätten i augusti när hans 193:e dom för sexuella övergrepp mot barn avkunnas.

Fängelsestraffet har förlängts sju gånger i takt med att nya offer har klivit fram. Senast i oktober flyttades hans frigivning fram till april 2027 efter att han erkänt att han misshandlat två bröder på 1980-talet.

Under Risdales 29 år som präst hade han 16 olika poster. 2017 pekade en statlig utredning på att de frekventa flyttningarna bevisar att kyrkan försökte täcka hans brott.

Utredningen visade även att den nu avlidna kardinalen George Pell, som fälldes men senare friades för sexualbrott mot barn i Australien, visste om Risdales brott flera år innan han greps.

FRÅN FÖRSTASIDAN