TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Erdogan bekräftar: Val i maj – trots skalven

01 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under mötet med Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Ankara i november.
Valet i Turkiet genomförs som planerat den 14 maj, bekräftar Recep Tayyip Erdogan.
Det återstår att se hur den turkiske presidentens popularitet har påverkats av regeringens hantering av de dödliga skalven i februari.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det turkiska folket kommer att göra det som är nödvändigt den 14 maj, säger Recep Tayyip Erdogan till parlamentsledamöter i Ankara enligt nyhetsbyrån AP.

Sedan de dödliga skalven för snart en månad sedan har det spekulerats i en eventuell senareläggning av president- och parlamentsvalen, något som nu dementeras av presidenten. Närmare 50 000 människor dog i skalven – de flesta av dem i Turkiet – och Erdogan utlyste ett tre månader långt undantagstillstånd.

Under onsdagens tal till ledamöter inom hans egna parti skällde presidenten ut de som kritiserat regeringens hantering av skalven. Överlevare i flera provinser har berättat hur de tvingades gräva fram nära och kära med sina bara händer eftersom regeringshjälpen lyste med sin frånvaro i flera dagar.

Lovar att bygga hus

I sitt utspel kom Erdogan inte med några detaljer kring hur valet ska organiseras i de svårast drabbade områdena – eller huruvida människor som tvingats flytta efter katastrofen kommer att kunna rösta där de befinner sig nu.

Annons

Än en gång lovar han att hundratusentals nya hus kommer att byggas innan året är slut.

– Vi ska ta bort bråten, vi ska läka såren. Vi kommer att förbättra det som förstördes och ge vårt folk ett bättre liv, säger han enligt AP.

Kan sitta till 2028

Än är det oklart vem eller vilka Recep Tayyip Erdogan ställs emot den 14 maj. Det största oppositionsblocket, bestående av sex partier, skulle ha presenterat sin gemensamma kandidat strax efter skalven, men offentliggörandet sköts upp.

Enligt turkiska regeringsvänliga Daily Sabah kan ett besked eventuellt ges under torsdagen.

Vinner Erdogan valet i maj kan han sitta kvar vid makten till år 2028. Innan skalven var presidentens popularitet i gungning, inte minst på grund av landets skyhöga inflation. Det återstår att se hur regeringens skalvrespons har påverkat Erdogans opinionssiffror.

Annons