Enkät: Var tredje tysk man okej med kvinnovåld

11 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En tredjedel av de tillfrågade männen mellan 18 och 35 år i en tysk enkätundersökning ansåg det acceptabelt att bruka våld mot sin kvinnliga partner. Arkivbild.
En tredjedel av tyska män upp till 35 års ålder anser det acceptabelt att bruka våld mot kvinnor. Detta enligt en enkätundersökning från barnrättsorganisationen Plan International Tyskland.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enkäten besvarades av 1 000 män och lika många kvinnor mellan 18 och 35 år. Resultatet visar att 33 procent av männen anser att det är okej att ta till våld mot sin kvinnliga partner. Lika många svarade att de någon gång hade gjort just detta.

Karsten Kassner, företrädare för paraplyorganisationen Bondesforum Männer som förespråkar jämställdhet mellan könen, beskriver resultaten som "chockerande".

Drygt hälften (52 procent) svarade att de ser det som sin uppgift att vara hushållets huvudsakliga försörjare, medan kvinnornas primära ansvar är att ta hand om hemmet. Nästan lika många (48 procent) uppgav att de ogillade uttryck för homosexualitet i offentligheten.

– Traditionella könsroller är fortfarande djupt rotade i människors huvuden, säger Alexandra Tschacher, talesperson för Plan International Tyskland, till Funke.

Enligt den tyska polisen utsattes över 115 000 tyska kvinnor för våld i nära relationer förra året. Året dessförinnan dödades 301 kvinnor av en partner.

Enkätundersökningen publiceras i sin helhet under måndagen.

Annons