En blivande mamma dör varannan minut

En blivande mamma dör varannan minut

Bilden på gravida Mariana Visjegirskaja blev viral när ett BB i Mariupol besköts i mars 2022. Hon och barnet överlevde, men krig och konflikter ökar dramatiskt riskerna för gravida kvinnor världen över.

Evgeniy Maloletka/AP/TT
Varannan minut dör en kvinna vid förlossning eller under graviditet. Mödradödligheten minskar på vissa håll i världen – medan den på andra platser stagnerat eller till och med ökat, visar en rapport från FN-organisationer.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

År 2020 dog 287 000 kvinnor världen över under graviditet eller förlossning, vilket beskrivs som liten minskning från de 309 000 dödsfall som registrerades 2016.

I "Trends in Maternal Mortality" varnas dock för alarmerande bakslag vad gäller mödrars hälsa. Ojämlikhet, konflikter och pågående kriser ökar riskerna för gravida kvinnor globalt. Rapporten har tagits fram av Unicef, Världshälsoorganisationen WHO samt andra FN-organ.

I två av åtta regioner, Europa och Nordamerika samt Latinamerika och Karibien, ökade mödradödligheten med 17 respektive 15 procent under den studerade perioden – även om det skedde från en jämförelsevis låg nivå. Den största ökningen noterades i USA, Venezuela, Dominikanska republiken, Benin och Jamaica.

Rapporten pekar på vikten av att uppmärksamma hur avbrott i hälso- och sjukvård under kriser påverkar mödradödligheten i högt utvecklade länder, liksom ojämlikhet mellan olika grupper i befolkningen.

Samtidigt minskade mödradödligheten med 35 procent i Australien och Nya Zeeland, och 16 procent i Central- och Sydasien.

Fortfarande är fattigdom och konflikter den största anledningen till hög mödradödlighet. Länder i Afrika söder om Saharaöknen toppar listan. Över 70 procent av dödsfallen skedde i den regionen.

FRÅN FÖRSTASIDAN