El Chapos söner satsar på fentanyl

El Chapos söner satsar på fentanyl

En lastbil i brand i Culiacán i Sinaloa, Mexiko, efter att El Chapos son Ovidio Guzmán gripits i januari. Arkivbild.

Martin Urista/AP/TT
Med knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzmán i fängelse har hans söner styrt familjeverksamheten mot fentanyl, enligt ett åtal i USA.
Sönerna har enligt åklagarna etablerat ett nätverk av laboratorier som har levererat enorma mängder av den billiga och dödliga drogen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den pågående rättsprocessen mot El Chapos söner handlar främst om kokainleveranser, men Sinaloakartellen har också hittat nya vägar i och med generationsskiftet som skett till följd av faderns livstidsdom i USA.

Målet är att "tillverka den mest potenta fentanylen och sälja den i USA till lägsta pris", enligt åtalet.

Syntetiska opioider, och framför allt fentanyl, dödar fler amerikaner årligen än de som dog i krigen i Vietnam, Irak och Afghanistan sammanlagt.

Metallbaljor och träpaddlar

Grunden för fentanylepidemin i USA lades för över 20 år sedan, då den syntetiska opioiden oxikodon började skrivas ut frikostigt av läkare. När amerikanska myndigheter sedan stramade åt utskrivningarna vände sig många till heroin, som Sinaloakartellen kunde tillhandahålla.

Mellan augusti 2021 och augusti i fjol dog fler än 107 000 amerikaner av överdoser av droger, de flesta av syntetiska opioider.

Fentanyl är billigt att tillverka och kartellen gör enligt åklagarna enorma vinster. USA:s federala narkotikapolismyndighet (DEA) beslagtog i fjol över 57 miljoner piller med fentanyl.

Nätverk av laboratorier

De senaste tio åren har kartellen sedan gått från ett första provisoriskt fentanyllabb till ett nätverk av fentanyllaboratorier i delstaten Sinaloa.

Fentanyl är betydligt mer potent och mångsidigt än heroin, men labben är inte några sofistikerade "superlabb", enligt Mike Vigil, tidigare chef för internationella insatser vid DEA.

– Det är bara metallbaljor och de använder träpaddlar – till och med spadar – för att blanda kemikalierna, säger han.

En enda "kock" kan tillverka runt 100 000 piller dagligen, som för användarna ser ut att vara receptbelagda läkemedel – till exempel Xanax eller Percocet.

Sammanlagt omfattas 23 personer av åtalet i New York, bland dem tre av El Chapos söner: Iván Archivaldo Guzmán Salazar, Jesús Alfredo Guzmán Salazar samt Ovidio Guzmán López i ett separat åtal. En fjärde son, Joaquín Guzmán López, åtalas i Illinois.

FRÅN FÖRSTASIDAN