TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Ekonomisk morot ska säkra ammunition i EU

02 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
EU:s kommissionär med ansvar för den inre marknaden, Thierry Breton, vill använda ekonomiska morötter för att få fart på vapenindustrins produktion i EU.
Ekonomiska morötter ska få vapenindustrin i EU-länderna att snabbt öka produktionen, hoppas EU-kommissionen.
Det handlar om egna behov och att täcka upp för utfästelser om en miljon granater till Ukraina.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– I dag känner jag mig mer trygg att vi inom de kommande tolv månaderna klarar av att öka den industriella basen för att kunna tillverka en miljon, säger EU-kommissionären med ansvar för den inre marknaden, Thierry Breton, på en pressträff i Stockholm.

Breton är i Sverige för att fira att det är 30 år sedan EU:s inre marknad kom på plats. Men han har också ägnat mycket kraft den senaste tiden åt en viktig del i ett paket vars mål är att redan i år kunna fylla på Ukrainas lager av ammunition och specifikt artillerigranater.

Lägga ut gemensamt anbud

EU:s ministerråd och försvarsministrarna ska övertyga varandra att skicka det de kan ur sina lager till Ukraina, samt lägga ut ett gemensamt anbud för inköp till europeisk försvarsindustri. Thierry Breton och EU-kommissionen svarar för att få fart på industriproduktionen och göra de två första stegen möjliga.

Planen är att Breton ska lägga fram sitt förslag den 3 maj. Han säger att han nu har försäkrat sig om en bas med elva länder och 15 företag – nyligen var han på besök i Karlskoga och svensk vapenindustri där.

Annons

– Mitt ansvar är att se till att vår (EU:s) försvarsindustri kan leverera på sina åtaganden och därför lägger jag i morgon (onsdag) fram förslag som ska göra det möjligt, säger Breton.

Nya allianser

Han säger att det behövs nya allianser, kanske nya joint-ventures och hundra procent samarbete. EU-kommissionen ska erbjuda smörjmedel.

– Det inkluderar ekonomiska incitament. Jag vill inte ge er siffran nu men den kommer att vara betydande, säger kommissionären och understryker att det är helt nödvändigt för att driva på.

Annons