Efter tragedin i Grekland: Stins medger misstag

Efter tragedin i Grekland: Stins medger misstag

Sök- och räddningsarbetet pågår på torsdagen i grekiska Tempe.

Vaggelis Kousioras/AP/TT
Den stins som greps under gårdagen har erkänt "misstag" i samband med tågtragedin.
Dödstalet efter den värsta tågolyckan i Greklands historia stiger. 46 människor har bekräftats döda efter frontalkrocken mellan ett persontåg och ett godståg strax före midnatt i tisdags.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Räddningsarbetare fortsätter att söka efter överlevande i och runt tågvraket, men chanserna att hitta människor vid liv minskar. Ett tiotal personer som tros ha varit ombord på tåget saknas fortfarande.

– Tiden är inte på vår sida, säger en talesperson för brandkåren till nyhetsbyrån AFP.

Passagerare har beskrivit mardrömslika, kaotiska scener från olyckan – hur de kröp över kroppar och bråte och krossade rutor med hjälp av väskor för att ta sig ur.

Stins har erkänt

Över 80 skadades; fler än 50 av dem vårdas fortfarande på sjukhus för skadorna de ådrog sig i olyckan.

Samtidigt hopar sig frågetecknen och kraven på svar kring hur olyckan kunde ske.

Under torsdagen kom beskedet att den stins i staden Larissa som greps under onsdagen har medgett misstag i samband med olyckan.

– Jag tror att ansvaret, försumligheten, misstaget har erkänts av stinsen, säger regeringens talesperson Yiannis Economou till reportrar.

Kan få livstid

59-åringen framträdde i rätten under torsdagen och fick då uppskov till på lördag för att förbereda sitt vittnesmål och försvar. Han kommer då behöva svara på hur ett persontåg med runt 350 människor ombord tilläts att i flera kilometer färdas på samma spår som ett mötande godståg. Han väntas åtalas för vållande till annans död och kan få livstids fängelse om han döms.

– Allt visar att tragedin ledsamt nog orsakades främst av ett tragiskt mänskligt misstag, säger premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Regeringen medger samtidigt brister i den statliga skötseln av landets järnvägssystem, däribland "kroniska förseningar" i utförandet av spårarbeten.

Tågets två första vagnar demolerades totalt av kraften i kollisionen och den tredje, restaurangvagnen, fattade eld. Temperaturen inne i vagnen uppges snabbt ha nått en temperatur på 1 300 grader.

– Det var ett studenttåg, fullt av unga i 20-årsåldern, säger Costas Bargiotas, doktor vid ett närliggande sjukhus, till grekiska Skai TV.

– Det var verkligen chockerande. Vagnarna knycklades ihop som papper, tillägger han.

Protester i Aten

Många universitetsstudenter befann sig på tåget efter att ha besökt en karneval under helgen. Vissa offers kvarlevor uppges ha varit så förkolnade att de nu måste identifieras med hjälp av dna-prov från anhöriga.

Under onsdagskvällen protesterade hundratals greker utanför tågbolaget Hellenic trains kontor i huvudstaden Aten. Polis svarade med tårgas när demonstranterna kastade sten mot byggnaden.

Enligt grekiska fackförbund har säkerhetsbrister på sträckan Aten-Thessaloniki varit kända i åratal. Bara timmar efter olyckan lämnade landets transportminister in sin avskedsansökan, och på torsdagen bad hans ersättare Giorgos Gerapetritis offrens anhöriga om ursäkt för tragedin.

FRÅN FÖRSTASIDAN