Efter åtalet – stridslysten Trump i Georgia

10 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
USA:s tidigare president Donald Trump mötte entusiastiska anhängare under ett republikanskt möte i delstaten Georgia dagen efter att han åtalats.John Bazemore/AP/TT
USA:s tidigare president Donald Trump har gjort sitt första officiella framträdande efter att han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han gjorde det i delstaten Georgia där han har några av sina trognaste republikanska anhängare.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trump avfärdade det historiska federala åtalet mot honom som "befängt" och "grundlöst".

– Varje gång jag flyger över en blåfärgad delstat blir jag åtalad, utropade expresidenten till mötets – som samlade omkring 100 personer – stora jubel.

Blått är Demokratiska partiets färg i USA.

– De har inlett den ena häxjakten efter den andra för att försöka stoppa vår rörelse, för att omintetgöra det amerikanska folkets vilja, fortsatte Trump.

– I slutändan är det inte mig de är ute efter. Det är er.

Vissa av deltagarna höll upp skyltar med just ordet "häxjakt" – ett uttryck Trump länge har använt mot sina motståndare, inte minst när de anfört rättsliga argument mot honom.

Domstol på tisdag

Åtalet, som omfattar 37 punkter och som är det första federala i ett slag mot en amerikansk president – och expresident – offentliggjordes i fredags.

Dagen innan hade en federal åtalsjury i Miami i Florida åtalat Trump vilket expresidenten själv berättat på sociala medier.

Annons

Donald Trump anklagas bland annat för att ha förvarat hemligstämplade dokument i sin bostad i Mar-a-Lago i Florida.Totalt riktas 37 åtalspunkter mot Trump – vilket gör åtalet långt mer omfattande än vad många bedömare hade väntat sig.

Bakom åtalet står USA:s justitiedepartement (DOJ).

Senare under lördagen (amerikansk tid) ska Trump framträda på ett liknande evenemang i North Carolina.

Redan på tisdag väntas expresidenten framträda inför domstolen i Miami i delstaten Florida i ärendet som i folkmun kallas "dokumentfallet".

Trump leder fortfarande stort för att bli republikanernas presidentkandidat i 2024 år val. Men även rivaler som aspirerar på kandidaturen sluter upp bakom den förre president.

Den tidigare vicepresidenten Micke Pence, som nyss tillkännagav att han var aspirant, manade under ett tal i New Hampshire i fredags sina anhängare att "be för Donald Trump, hans familj och alla amerikaner". Han förklarade samtidigt att han var "djupt bekymrad" över åtalet mot Trump.

Annons

Olika regler?

Trumps huvudkonkurrent Floridaguvernören Ron DeSantis är också kritisk.

"Vi har i åratal sett hur lagen används olika beroende på politisk tillhörighet", skrev DeSantis på Twitter efter att åtalet blivit känt. I ett senare Twittermeddelande nämnde han inte Trump vid namn men jämförde med USA:s tidigare utrikesminister, demokraten Hillary Clinton.

"Gäller olika regler för en utrikesminister från Demokraterna än för en tidigare republikansk president? , frågar han retoriskt.

Annons