Drogrelaterade avrättningar tredubblade i Iran

Drogrelaterade avrättningar tredubblade i Iran

Iranska polismän står runt en snara där en man ska hängas. Arkivbild.

Vahid Salemi/AP/TT
Antalet drogrelaterade avrättningar i Iran har ökat stort i år jämfört med förra året, rapporterar Amnesty. Tre gånger så många har avrättats i år jämfört med förra året.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Amnesty international uppgav på fredagen att hängningarna av personer som anklagats för drogrelaterade brott sker i en "skamlös" takt i Iran.

Enligt Amnesty har minst 173 personer som dömts för drogrelaterade brott hängts i år "efter systematiskt orättvisa rättegångar". Antalet hängda är nästan tre gånger fler än motsvarande tid förra året.

De drogrelaterade avrättningarna utgör två tredjedelar av det totala antalet avrättningar i landet under årets fem första månader. Enigt Amnesty är de flesta av de dödade "marginaliserade personer från fattig bakgrund".

Mer än 20 procent av de avrättade tillhörde den etniska minoriteten balucher, trots att balucher enligt Amnesty endast utgör fem procent av landets befolkning.

Antalet avrättningar i Iran minskade efter 2017 då en ändring i landets anti-narkotikalagar skulle minska användandet av dödsstraff för drogrelaterade brott.

Men oppositionella hävdar nu att Iran avrättar människor oavsett brott för att ingjuta fruktan hos befolkningen och därmed kväsa de protesters som förekommer.

FRÅN FÖRSTASIDAN