Dråputredning mot fransk polis efter dödsskott

29 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Poliser i Nanterre utanför Paris på onsdagskvällen. Protesterna efter det att en 17-årig pojke sköts till döds fortsatte för andra natten i rad i Parisområdet och på andra platser i Frankrike.
En brottsutredning har inletts mot den polisman som sköt ihjäl en 17-årig pojke i Parisförorten Nanterre i tisdags.
40 000 poliser ska sättas in för att hantera de våldsamma protester som utlösts efter händelsen som har chockat Frankrike.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var i tisdags som två motorcykelpoliser stoppade 17-årige Nahel i en bil i Nanterre. Kort därpå sköt den ena polisen honom i bröstet på nära håll.

Polisen hävdade först att skotten hade avlossats på grund av att tonåringen hade kört bilen mot poliserna. Men den versionen kunde snabbt motbevisas då en video av händelsen spreds på sociala medier.

En åklagare beslutade under torsdagen att inleda en utredning under den dråprelaterade rubriken "homicide volontaire" mot polismannen som avfyrade sitt vapen.

Det fanns inga "rättsliga skäl för användandet av vapen", slår åklagaren fast utifrån den preliminära utredningen. Han har också begärt att polismannen ska hållas kvar i häkte.

Krismöte

Våldsamma protester skakade återigen Paris förorter natten till torsdagen. På flera håll brann bilar och barrikader och i Nanterre, där tonåringen sköts till döds i tisdags, avfyrades fyrverkerier mot kravallpoliser som satts in för att stävja upploppen.

Annons

– Vi är trötta på att bli behandlade så här. Det här är för Nahel, vi är Nahel, sade två unga män medan de rullade soptunnor mot en brinnande barrikad, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s reporter.

Protesterna har även spridits till andra städer i Frankrike och under natten greps totalt 150 personer. President Emmanuel Macron kallade under torsdagen flera av sina ministrar till krismöte.

Runt 40 000 poliser kommer att sättas in på flera håll i landet för att hantera fortsatta protester, uppger inrikesminister Gérald Darmanin på torsdagen. I huvudstaden Paris handlar det om cirka 5 000 poliser.

Den dödade pojkens mor har manat till en demonstration i Nanterre under torsdagseftermiddagen för att kräva rättvisa för Nahel, hennes enda barn.

Väcker större debatt

Dödsskjutningen har väckt nytt liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot människor i Frankrikes låginkomstområden, där rättighetsgrupper länge har anklagat ordningsmakten för strukturell rasism.

Annons

En tidigare lagändring som gett poliser större befogenheter att använda sina tjänstevapen har ifrågasatts. Under 2022 sattes ett mörkt rekord då totalt 13 människor dödades efter att ha vägrat stanna vid trafikkontroller.

President Macron har kallat tisdagens dödsskjutning för "oförklarlig och oförlåtlig", ett ovanligt kraftfullt uttalande om polisens agerande från en styrande politiker. Han beskriver också upploppen som "oförsvarliga". Många minns de omfattande kravallerna 2005 som bröt ut efter att två pojkar dött i samband med en polisjakt. Upploppen pågick i flera veckor och tusentals personer greps.

"Som USA"

Ledaren för Frankrikes miljöparti EELV, Marine Tondelier, liknar tisdagens händelse vid en avrättning.

– Man får känslan att vår polis håller på att bli som USA:s, säger Tondelier enligt France 24.

Franska kändisar och idrottspersonligheter har också reagerat med sorg och bestörtning på dödsskjutningen.

Annons

– Alla mina tankar går till vänner och familj till Nahel, den lilla ängel som lämnat oss alldeles för tidigt, säger fotbollssuperstjärnan Kylian Mbappé.

Annons