Domare stoppar zipline från Sockertoppen

03 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En domare i Brasilien har stoppat bygget av en zipline på det berömda berget Sockertoppen i Rio de Janeiro. Arkivbild.
En domare i Brasilien har stoppat bygget av en ziplinebana från Rio de Janeiros välkända berg Sockertoppen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bygget stoppas bland annat eftersom många hål borrats i berget för ziplinen utan att det är utrett vad det innebär för Sockertoppen.

"Berget har perforerats – ja, perforerats! – utan att det är känt hur mycket skada detta kan orsaka på berget", skriver domaren Paulo André Bonfadin i sitt preliminära beslut.

Bonfadins beslut innebär att bygget stoppas med omedelbar verkan och att företaget som bygger linbanan förbjuds att skära eller borra i berget eller utföra förändringar på det.

Företaget som står bakom projektet, Parque Bondinho, inledde arbetet med ziplinen i fjol och planerar att slutföra det i mitten av 2023. Fyra ziplinebanor ska binda samman Sockertoppen med den närliggande toppen Urca för vad som marknadsförs som en "unik och miljömässigt hållbar upplevelse".

Ziplineprojektet har dock varit starkt ifrågasatt att miljövänner som menar att bygget kommer att vanställa Sockertoppen och skada den lokala miljön och djurlivet på berget, som sedan 2012 finns med på Unescos världsarvslista.

Annons