Dolt flyg, tåg i natten – så kom Biden till Kiev

Dolt flyg, tåg i natten – så kom Biden till Kiev

Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj vid Sankt Mikaels-katedralen i Kiev.

Evan Vucci/AP/TT
Avstängda transpondrar, ett tåg i skydd av natten, endast ett par journalister fick följa med.
USA:s president Joe Bidens besök i den ukrainska huvudstaden föregicks av stort hemlighetsmakeri.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En solidaritetshandling med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj, en moralhöjare för det ukrainska folket, och en markering mot den ryske presidenten Vladimir Putin.

Det anges som några av syftena med Joe Bidens hemlighetsomgärdade besök i Kiev under måndagen, som planerats minutiöst i flera månader.

– Jag tyckte att det var kritiskt att det inte skulle vara någon tvekan, ingen alls, om USA:s stöd för Ukraina i kriget, sade presidenten själv under besöket.

"Symbolisk dag"

Dessutom uppges den amerikanske presidenten länge ha velat besökt Ukraina för att visa sitt stöd, likt många andra västerländska ledare.

– I dag var en symbolisk dag. Det var 362:a dagen av det fullskaliga kriget, och vi stod värd för en mäktig allierad, USA:s president, i vår fria huvudstad i vårt fria land, sade Zelenskyj i sitt kvällstal.

Joe Bidens besök föregicks av stort hemlighetsmakeri. USA:s president är en av världens hårdast bevakade personer, och det är mycket ovanligt att en sådan besöker en aktiv krigszon där supermaktens egna styrkor inte kan ha full kontroll.

Presidenten lämnade Vita huset i tysthet mitt i natten den gångna helgen, för att ta sig till flygbasen Joint Base Andrews i Maryland. Klockan 04 lokal tid i söndags morse klev han ombord ett mindre flygplan, en C-32 (en militär variant av Boeing 757), än det som brukar användas. I stället för den vanliga anropssignalen "Air force one" kallades planet SAM060, där SAM står för Special Air Mission (specialflyguppdrag), enligt flera medier. Flygplanet flög med fönsterluckorna neddragna.

Det mellanlandade för tankning på flygbasen Ramstein i Tyskland. Därefter stängdes transpondrarna av under resan till Rzeszow i Polen.

Mobilerna konfiskerades

Därifrån transporterades Biden i en fordonskonvoj på en till stor del övergiven motorväg till gränsstaden Przemysl Glowny, enligt The New York Times. Där klev han under söndagskvällen ombord på ett tåg, som under tio timmar med flera kortare stopp transporterade honom till Kiev. Tåget ska ha haft åtta vagnar, varav de flesta var fyllda med säkerhetspersonal. Presidentens följe var betydligt mindre än vanligt, och bara två journalister fick åka med (en fotograf från AP och en reporter från The Wall Street Journal). De hade fått sina mobiltelefoner konfiskerade. WSJ-reportern, Sabrina Siddiqui, skriver att de aldrig med egna ögon såg Biden under resans gång, utan först när de var framme i Kiev.

Efter att ha anlänt vid 08-tiden på morgonen väntade fem timmar i huvudstaden, där vägar stängdes av för att Bidens fordon skulle kunna ta sig fram, och där beväpnade soldater vaktade. I stället för limousine åkte presidenten i en vit SUV.

Nyheten att Joe Biden var på plats läckte ut först när folk såg honom i den ukrainska huvudstaden.

Amerikanska flygplan befann sig i luften och kontrollerade från polskt luftrum situationen ovanför Kiev.

Putin informerades

Flyglarmet ljöd vid ett tillfälle, men i övrigt verkar resan ha gått bekymmerslöst. Biden besökte bland annat Marinskijpalatset och Sankt Mikaels-katedralen. Biden kom bland annat med löftet om ett nytt stödpaket, med bland annat tusentals pansarvärnsraketer och fler granater. Efter att vid lunchtid ha stannat till vid USA:s ambassad hoppade Biden på tåget igen och anlände till Polen på kvällen.

En av ytterst få i omvärlden som visste om Bidens besök på förhand var faktiskt den ryske presidenten Vladimir Putin. Moskva-regimen informerades om Joe Bidens förestående Kievbesök några timmar innan presidentens avresa, enligt Washington.

– Vi gjorde det några timmar innan hans avresa för att undvika konflikt, sade Vita husets rådgivare Jake Sullivan.

FRÅN FÖRSTASIDAN