"Dokumentfallet" – nu hotas Trump av fängelse

09 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Expresident Trump. Bild från ett evenemang i Iowa tidigare i juni.
Donald Trump har åtalats igen. Men det handlar inte om ett fall i mängden. För första gången i USA:s historia försöker den federala regeringen sätta sin tidigare högste chef i fängelse.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Den korrupta Bidenregeringen har informerat mina advokater att jag har åtalats, vad det verkar på grund av lådbluffen", skriver Trump på sin plattform Truth Social.

Det handlar alltså om det amerikanska medier kallar Dokumentfallet, utredningen efter fyndet av hemligstämplade dokument i hans privatbostad Mar-a-Lago i Florida.

Åklagarna väntas föra linjen att Trump efter valförlusten 2020 tog med sig stora mängder viktiga och hemliga papper från Vita huset, handlingar som skulle kunna hota landets säkerhet om de kom på avvägar.

Enligt Trumps advokat James Trusty handlar det om sju åtalspunkter.

– Det finns vissa formuleringar i det (åtalet) som antyder vad de sju åtalspunkterna handlar om. Jag är inte helt säker på att det är sju separata åtalspunkter, men i stort härleds de alla ur spionerilagstiftningen, säger James Trusty till CNN.

Kan få fängelse

Utredningen leds av justitiedepartementet, som alltså nu kan komma se till att regeringens tidigare högste chef kastas i fängelse för spioneribrott.

Annons

"I fyra år betedde han sig som om han stod över lagen. Men han ska behandlas som vilken annan lagbrytare som helst. Och i dag har det skett", skriver Adam Schiff, representanthusledamot som ledde den första riksrätten mot Trump, på Twitter.

Åtalet är det andra mot den tidigare presidenten. Tidigare i våras kom ett åtal om bokföringsbrott. Bland annat ska Trump enligt åklagarna beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Det åtalet väntas gå till domstol i mars nästa år.

Stöd från DeSantis

Formellt hindrar dock varken åtal, rättegångar eller eventuella fällande domar Trump från att ställa upp i nästa års presidentval. Många inom hans republikanska parti delar hans påståenden om att rättsväsendet ägnar sig åt politisk förföljelse.

"Vi har i åratal sett hur lagen används olika beroende på politisk tillhörighet", skriver Ron DeSantis, Floridaguvernören som utmanar Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat, på Twitter.

Annons

Trump säger sig vara helt oskyldig, och att dokumenten det handlar om inte ens var hemligstämplade. Sin vana trogen är han också snabb att försöka vända motvinden till ökad sympati bland väljarna.

Mejl efter 20 minuter

Enligt amerikanska medier dröjde det bara 20 minuter efter nyheten om åtalet innan Trumps senaste mejl med vädjan om ekonomiska bidrag skickades ut. "Med ERT stöd kommer vi ännu en gång att växa oss större och bevisa att vår rörelse där USA sätts i första rummet är OSTOPPBAR", skriver han i mejlet, som har en rad röda knappar där mottagaren kan bidra med 24 dollar och uppåt.

Enligt Trump själv är han kallad till ett första domstolsframträdande i Miami på tisdag.

"Jag trodde inte att något sådant här kunde hända en tidigare president i USA", skriver 76-åringen.

Annons