TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Dödstalet stiger efter tågtragedin i Grekland

01 mar, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Räddningsarbetare invid en demolerad tågvagn efter den svåra tågolyckan natten mellan tisdag en och onsdagen i Grekland.
Räddningsarbetare har under hela dagen sökt efter överlevande efter den katastrofala tågolyckan i Grekland som hittills har krävt minst 43 liv. Över 80 människor är skadade och dödssiffran väntas öka.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis lovade på onsdagen att orsaken till olyckan ska bli fullständigt utredd.

– Det är en fasansfull tågolycka, som saknar motstycke i vårt land, sade Mitsotakis i ett tv-tal på kvällen och konstaterade att "allt pekar på att den sorgligt nog orsakades mestadels av den mänskliga faktorn".

Det var strax före midnatt mellan tisdagen och onsdagen som ett persontåg som precis kört igenom en tunnel frontalkrockade – på samma räls – med ett godståg i närheten av staden Larissa i norra Grekland.

Kaotiska scener

Flera tågvagnar spårade ur och minst tre av dem fattade eld i olyckan. Persontågets två första vagnar blev så gott som totalt demolerade.

På bilder som kom ut strax efter olyckan sågs kaotiska scener. Rykande tågvagnar huller om buller. Räddningsarbetare som desperat letade igenom igenom bråte och lyste med ficklampor under vraken efter demolerade, utbrända vagnar.

Annons

Omkring 350 passagerare – många av dem universitetsstudenter – befann sig ombord persontåget från Aten till Thessaloniki när kollisionen inträffade.

Flera gripna

Olycksorsaken är fortfarande okänd. Men ett antal personer har gripits med koppling till olyckan, däribland en stins i Larissa.

Tragedin har också fått politiska konsekvenser. Landets transportminister Kostas Karamanlis meddelade tidigare under onsdagen att han avgår till följd av olyckan.

Karamanlis sade i ett uttalande att han anser att det är hans "plikt" att träda tillbaka av "respekt för minnet av de människor som så orättvist miste livet".

Annons