Dödstal stiger snabbt i oroligt Sudan

Dödstal stiger snabbt i oroligt Sudan

Två flygplan står i brand på Khartums internationella flygplats på söndagen, på denna satellitbild tagen av företaget Planet Labs PBC.

Planet Labs PBC via AP/TT
Våldet dundrar vidare i den militära maktkampen i Sudans huvudstad Khartum och antalet dödsoffer stiger.
USA och Storbritannien kräver att vapnen läggs ned omedelbart.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Explosioner ljöd i Khartum och dess tvillingstad Omdurman på måndagsmorgonen, efter flera dagars strider mellan den sudanesiska armén och de halvmilitära RSF-styrkorna.

Ytterligare 41 civila dödades under söndagen, räknar läkarorganisationen Sudan doctor's syndicate till. Det totala antalet dödade civila är därmed 97 och ännu fler har skadats.

I tillägg till det antas åtminstone tiotals stridande ha dödats på vardera sida.

Generaler är rivaler

Striderna bröt ut i slutet av förra veckan, efter att en schism inom Sudans militära styrkor växt sig stor under en tid.

På ena sidan står landets reguljära armé, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan. På andra sidan står de paramilitära RSF-styrkorna, som har verkat vid sidan av armén och som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo. De tog makten i Sudan i en gemensam militärkupp 2021, men sedan har relationerna surnat.

Allt som allt beräknas både armén och RSF ha tiotusentals stridande på plats i huvudstadsområdet. I striderna används kulsprutor monterade på fordon, stridsfordon och stridsflygplan. Den sudanesiska militären har låtit flygvapnet anfalla olika platser i Khartum.

På söndagen sade sig parterna ha kommit överens om att öppna en humanitär korridor för att låta människor fly striderna, men inte mycket tydde på att en sådan kom till stånd.

"Fullt krig"

Människor i och kring Khartum vittnar om ett konstant skjutande, medan en skarp krutlukt sprider sig i staden.

– De skjuter mot varandra på gatorna, säger människorättsjuristen Tahani Abass, som bor i kvarteren kring militärens högkvarter, till AP.

– Det är fullt krig i bostadsområden.

USA och Storbritannien manar till nedtrappning.

Länderna är djupt oroade över att striderna går ut över civila, skakar om Sudan som land och potentiellt också regionen, meddelar utrikesministrarna Antony Blinken (USA) och James Cleverly (Storbritannien) i ett gemensamt pressmeddelande. De riktar sig till de ledande generalerna på båda sidor och anför att dessa måste nå ett "omedelbart eldupphör och återgå till samtal".

FRÅN FÖRSTASIDAN