Dödsoffer efter ny kraftig jordbävning

Dödsoffer efter ny kraftig jordbävning

Räddningspersonal i Hatay söker igenom bråten efter hus som skadats under den nya kraftiga jordbävning som drabbat Turkiet.

Yasin Akgul/AFP/TT
En ny kraftig jordbävning, med magnituden 6,4, har inträffat i södra Turkiet vid gränsen mot Syrien.

Tre personer har dödats och över 200 skadats, enligt Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Jordbävningen utlöstes på tio kilometers djup i den turkiska regionen Hatay vid gränsen mot Syrien strax efter klockan 20 lokal tid, 18 svensk tid, på måndagen.

I Hatay pågår fortfarande räddningsarbetet efter jordbävningskatastrofen som inträffade under natten till den 6 februari.

Det nya skalvet har sitt epicentrum vid staden Defne och ska ha känts i Syrien, Jordanien, Israel och ända borta i Egypten. Magnituden har uppmätts till 6,4. Tre minuter senare följde ett ytterligare skalv på 5,8 centrerat kring staden Samandag, enligt den turkiska katastrofmyndigheten Afad.

Människor instängda

Lokala medier i Idlib och Aleppo i norra Syrien rapporterar att byggnader har kollapsat och att det är avbrott i internet- och elförsörjningen. Sex personer har skadats av fallande bråte, enligt Syriens statskontrollerade nyhetsbyrå Sana.

Myndigheterna i Hatay uppger samtidigt att ett antal byggnader rasat ihop med människor kvar instängda. Det tros vara personer som återvänt till sina redan skadade hem efter den förra jordbävningen.

Inrikesminister Soylu säger att det pågår sökinsatser i tre raserade byggnader där fem personer sitter fast.

Från den turkiska staden Adana kommer rapporter om att människor lämnat sin hus för att packa ihop sig i sina bilar.

Afad varnar för att havsvattennivån kan stiga med en halvmeter och uppmanar invånarna i Hatay, som ligger vid Medelhavet, att hålla sig borta från kusten.

Erdogan på besök

Det kraftiga skalvet tidigare i februari hade en magnitud på 7,7–7,8. Flera av efterskalven uppmätte en magnitud på runt 6. Totalt har över 6 000 efterskalv registrerats.

Över 44 000 människor har hittills konstaterats döda i Turkiet och Syrien efter katastrofen, enligt den officiella räkningen. Det verkliga dödstalet befaras ligga avsevärt högre.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan besökte Hatay tidigare under måndagen. Han meddelade då att regeringen planerar att bygga nära 200 000 nya bostäder i det skalvdrabbade området.

De nya byggnaderna ska vara högst fyra våningar och hålla en hög byggmässig standard.

FRÅN FÖRSTASIDAN