Dödligt "surfande" på tågen i New York

Dödligt "surfande" på tågen i New York

En person "surfar"på ett tunnelbanetåg i New York den 16 mars i år.

David Dee Delgado /AFP/TT
Ungdomar i New York hoppar huvudlöst på tunnelbanetåg och åker med på utsidan. Larmen om livsfarligt tågsurfande skjuter i höjden.
Det är inte värt det, varnar Isa Islam, som fick en balk i huvudet och nätt och jämnt överlevde.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Jag tog mig dit upp bara för att få en adrenalinkick. Det var extremt korkat, säger Isa Islam om den olycka han var med om då han var 17 år gammal.

Den skedde sent en kväll i november 2013. Tillsammans med två kusiner bestämde han sig för att "tågsurfa". De klättrade upp på taket på ett tunnelbanetåg på New Yorks F-linje och började åka söderut i Brooklyn.

Isa Islam såg sig som hastigast om när tåget närmade sig en perrong i Park Slope. I just det ögonblicket dök balken upp i huvudhöjd.

Tonåringar döda

Därefter har larmen om de dödsföraktande och illegala tågfärderna fortsatt att dugga tätt. I fjol sköt de i höjden i New York. Trafikoperatören MTA tog emot 928 rapporter, jämfört med 206 året innan. Ökningen tillskrivs sociala medier, där det under framför allt förra våren och sommaren blev en stor trend för ungdomar att visa upp hur farligt eller långt de vågar åka.

Vissa åker på tågens tak, andra mellan vagnarna. Riskerna är många: att ramla ned på spåret i farten, att klämmas ihjäl av tak eller mötande tåg, eller att få en dödlig stöt.

I februari omkom en 15-årig pojke vid ett försök. I december omkom en annan tonåring.

– Om de skulle lägga upp filmer där människor spelar rysk roulette med skarp ammunition så skulle de förstå vilka följderna blir. Det här är motsvarigheten för unga som uppmuntras att ta efter glorifierande filmklipp, sade MTA:s högste chef Janno Lieber i en radiointervju nyligen.

Tunnelbanan är ingen lekplats, understryker New York-polisen för allmänheten.

Förlorade synen

När Isa Islam hade slagit huvudet i balken blev han liggande på ett blodstänkt tågtak, knappt medveten, medan tåget for vidare. Hans kusiner utgick ifrån att han var död.

– Smärtan var bortom alla gränser. Det vällde "hot sauce" ur min skalle, säger han.

Han intensivvårdades i sex veckor och genomgick flera operationer. I dag, 27 år gammal, är han delvis blind och håller föredrag om riskerna med tågsurfning på uppdrag av en stiftelse. Hans huvud är märkt av ärr och han använder vit käpp för att ta sig fram.

– Om det är någon som skulle behöva en tidsmaskin så är det jag, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN