Dödliga strider i Nagorno-Karabach

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En rysk militärpostering på en väg i Nagorno-Karabach, i mars i år. Arkivbild.
Dödliga strider har blossat upp i Nagorno-Karabach, enligt separatiststyret i den länge omstridda regionen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fyra soldater har dödats under natten, meddelas det från separatisthåll via sociala medier. Azerbajdzjans armé anklagas för att ha anfallit med artilleri och drönare.

Vid klockan 7 på morgonen lokal tid (9 svensk tid) var läget återigen "relativt stabilt" i området mellan de azerbajdzjanska och de Armenienstödda styrkorna, enligt försvarsdepartementet i separatisternas självutropade republik Artsach.

Azerbajdzjan anklagade på tisdagen armeniska styrkor för att ha öppnat eld mot azerbajdzjanska ställningar i området. En soldat sades då ha skadats. Detta tillbakavisas av den andra sidan som desinformation.

Parterna anklagar regelbundet varandra för att bryta den vapenvila som ska råda i regionen. Den ska bevakas av ryska fredsstyrkor, men dessa har från framför allt armeniskt håll dömts ut som otillräckliga.

Vapenvilan avslutade det andra kriget om Nagorno-Karabach, som kom till ett formellt slut hösten 2020. Under 44 dagars strider uppgavs flera tusen soldater ha blivit dödade på varje sida.

Annons

I vintras uppstod spänningar när en grupp azerbajdzjaner som beskrevs som aktivister blockerade gränsövergången i det så kallade Latjinpasset som förbinder Armenien med Nagorno-Karabach.

Under de senaste månaderna har Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev träffats regelbundet tillsammans med medlare från såväl EU och USA som Ryssland.

Annons