Diplomatbråk – rysk "snubbe" ockuperar markplätt

23 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den inhägnade bit mark där Ryssland planerat att bygga sin nya ambassad i Canberra.
Australien hävde hyresavtalet för den markplätt där Ryssland tänkte bygga sin nya ambassad i landet. Men fortfarande är platsen inte under australisk kontroll. Anledningen: En cigarettrökande ockupant i en byggbod.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I förra veckan satte Australien stopp för Rysslands planer på att bygga en ny ambassad i Canberra, som ansågs ligga vanskligt nära det australiska parlamentet.

En hastigt klubbad lag hävde Rysslands hyresavtal för den berörda markplätten. Beslutet motiverades med att det planerade ambassadbygget skulle innebära en risk för den nationella säkerheten.

Men fortfarande är marken inte under australisk kontroll. Vad som beskrivs som ett diplomatiskt dödläge har uppstått sedan det uppmärksammats att en man huserar i ett skjul på platsen. Den ryska ambassaden har avböjt att kommentera lokal medierapportering att mannen, som setts stå och röka cigaretter utanför byggnaden, är en rysk diplomat.

Ingen alternativ förklaring ges till vem den mystiske mannen är.

"Ambassaden kommenterar inte detta", skriver beskickningen i ett mejl.

Cigarettrökande ockupant

Den medelålders mannen har siktats klädd i träningsbyxor och täckjacka till skydd mot den australiska vinterkylan. Han lämnar bara skjulet för att röka eller ta emot matleveranser.

Annons

Polis finns på plats vid den inhägnade tomten men har inte gjort någon ansats att gripa mannen. För AFP uppger regeringskällor att den cigarettrökande ockupanten åtnjuter diplomatisk immunitet. Det innebär att han är skyddad från åtal. Däremot kan regeringen förklara mannen persona non grata och tvinga honom att lämna Australien.

"Står ute i kylan på en gräsmatta"

Ryssland har överklagat blockeringen av ambassadbygget. Men Australiens premiärminister Anthony Albanese tonar ner de ryska chanserna att häva beslutet.

– Australien kommer att stå upp för våra värderingar och vår nationella säkerhet. Och en snubbe som står ute i kylan på en gräsmatta i Canberra utgör inte ett hot mot vår nationella säkerhet, säger Albanese vid en presskonferens.

Ryssland fick rätt att hyra marken 2008 och fick 2011 klartecken att bygga sin nya ambassad där. Kreml kallar beslutet att häva hyresavtalet för ett utslag av "russofobisk hysteri".

Annons

Spionring sprängdes

Relationerna mellan Australien och Ryssland har försämrats kraftigt sedan Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina. I februari meddelade australisk säkerhetspolis att den sprängt en större spionring. Enligt lokala medier handlade det bland annat om ryska spioner som utgett sig för att vara diplomater, och som sedermera utvisades.

Så sent som förra veckan publicerade det ryska utrikesdepartementet en lista på 48 australier som portas från landet för att ha spridit en "anti-rysk agenda".

Annons