DeSantis kampanj – en balansgång mot Trump

DeSantis kampanj – en balansgång mot Trump

Ron DeSantis ses som den enda verkliga utmanaren till Donald Trump inför valet 2024. Arkivbild.

Robert F Bukaty/AP/TT
Hårdföre Floridaguvernören Ron DeSantis ses som det största hotet mot Donald Trump i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat i valet 2024.
Hans kampanj blir en delikat balansgång mot expresidenten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Djupt konservative Ron DeSantis är den republikan som anses ha störst möjlighet att på allvar kunna utmana expresident Donald Trump inför valet 2024.

Och det är en självsäker DeSantis som kliver in som presidentaspirant. Nyligen sade han att endast tre personer har en chans i kampen om presidentposten. Förutom han själv är det enligt DeSantis expresident Donald Trump och sittande president Joe Biden, skriver The New York Times.

– Jag tror att av dessa tre har två en chans att väljas till president – Biden och jag – om man tittar på läget i vågmästarstaterna. Det ser inte bra ut för den tidigare presidenten och det går troligen inte att ändra på eftersom folk inte kommer att byta inställning till honom, sade DeSantis.

Konservativa steg

Som guvernör har han gjort sig känd för flera stora politiska kliv åt höger och sina försök att göra Florida till en konservativ "mönsterstat". Bland annat genom att utöka en lag som förbjuder allmänna skolor att undervisa barn om sexuell läggning och könsidentitet, och som ger föräldrar rätt att säga nej till hälsoundersökningar i skolan. Dessutom har de flesta aborter efter graviditetsvecka sex förbjudits i Florida, tillgängligheten till vapen har blivit större och tröskeln har sänkts för att en domare i delstaten ska kunna döma människor till döden.

Lagändringar som har genomförts i DeSantis Florida har mötts av skarp kritik i vissa delar av USA, där den politiskt erfarne guvernören ännu inte har testat sina idéer.

Chans trots minskat stöd

De senaste två månaderna har stödet för Floridaguvernören minskat från cirka 30 procent till runt 20 bland USA:s republikaner. Samtidigt har stödet för Donald Trump har växt från 43 procent till cirka 56, enligt en sammanställning av färska mätningar från Real Clear Politics. Men det är inte bara det nationella stödet som spelar roll i valet av presidentkandidat för partiet.

– Det avgörande är hur det går i de första staterna. Om Trump leder ganska överlägset nationellt men Ron DeSantis vinner de första delstaterna så kan spelplanen ändras till DeSantis fördel. Det finns definitivt en chans för honom, säger Jan Hallenberg, professor emeritus i statsvetenskap och senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet (UI).

Komplicerat att utmana

Men att utmana Donald Trump kan vara komplicerat. Att gå för hårt fram kan leda till bakslag, säger Jan Hallenberg.

– Det är mycket som tyder på att det republikanska partiet och dess väljare har förändrats mycket sedan Trump kom fram, och att 30–35 procent av dem är Trumpanhängare vad som än händer. Det går inte att stöta bort dem och ändå vinna primärvalet. Det blir en väldigt svår balansgång att gå för Ron DeSantis och de andra utmanarna.

FRÅN FÖRSTASIDAN