Delstat förbjuder Tiktok – stäms av kreatörer

Delstat förbjuder Tiktok – stäms av kreatörer

Adam Botkin, tidigare amerikansk fotbollsspelare och numer Tiktokstjärna från Montana, redigerar ett videoklipp till appen tidigare i maj.

Tommy Martino/AP/TT
Fem Tiktokanvändare har lämnat in en stämning i hopp om att stoppa den amerikanska delstaten Montanas nyligen klubbade förbud mot appen. Genom förbudet blev Montana först i USA att förbjuda Tiktok genom lagstiftning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Målsägarna hävdar att förbudet mot videoappen kränker deras yttrandefrihet. Stämningsansökan lämnades in till en federal domstol bara timmar efter att Montanas republikanske guvernör Greg Gianforte i onsdags undertecknade lagen.

Gianforte motiverar lagen med en oro för att Tiktok, ägt av det kinesiska teknikföretaget Bytedance, ska lämna över känslig användarinformation till det kinesiska styret. En mängd amerikanska politiker har anklagat appen för att fungera som ett spioneriverktyg för regimen i Peking, något som Bytedance upprepade gånger förnekat. Av samma anledning har USA, Kanada och en rad europeiska länder infört Tiktokförbud på regeringsanställdas telefoner, men förbudet i Montana är det striktaste hittills då det gäller samtliga användare.

Bland målsägarna finns en tidigare sergeant inom USA:s marinkår, en affärskvinna som säljer badkläder samt en student som publicerar filmklipp från sina friluftsäventyr. Alla fem har stora följarskaror och tjänar sitt uppehälle via appen, enligt stämningsansökan.

Tiktokförbudet väntas träda i kraft i Montana nästa år – såvida inte plattformen innan dess köps upp av ett företag från ett land som USA inte betraktar som fientligt.

FRÅN FÖRSTASIDAN