Darfurvittne: Barn skjutna i buk och bröstkorg

Darfurvittne: Barn skjutna i buk och bröstkorg

Cyrus Paye som är koordinator för Läkares utan gränsers insatser i al-Fashir i Darfur.

Ali Shukur/Läkare utan gränser/TT
Konflikten i Sudan pågår parallellt i huvudstadsområdet och Darfurprovinsen, men vittnesmålen därifrån är få. En av dem som kan berätta är Cyrus Paye från Läkare utan gränser.
– Det är mycket osäkert här på grund av skjutande och granatattacker – många civila har dödats, säger han.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Strider pågår bland annat i staden al-Fashir i västra Sudan.

– Vi har tagit emot 354 skadade sedan striderna inleddes. 47 har dött. Läget är katastrofalt. En majoritet av de skadade är civila som har träffats av förlupna kulor, många av dem är barn. De har frakturer som orsakats av kulorna, de har skottskador och splitter i ben, bröstkorg och mellangärde, säger Paye på fredagen i ett meddelande via medieplattformen Whatsapp.

Blodtransfusioner är omöjliga, det finns inte blod och attackerna stoppar leveranser. Sjukvårdsmaterialet är nästan helt slut, eftersom Darfur stängts av och Sudan lamslagits.

Överlever inte

För tidigt födda överlever ofta inte, då specialvård saknas. Och gravida mödrar ligger två och två i varje säng, fortsätter Paye enligt den transkribering som Läkare utan gränser vidarebefordrar.

Striderna mellan Sudans militär och den paramilitära milisen RSF rasar främst i huvudstaden Khartum, där också mediebevakningen är störst. Men den vidsträckta regionen Darfur i väst är ytterligare ett slagfält i kampen om makten.

De senaste veckorna har våldsamheterna ökat när paramilitära grupper attackerat byar och flyktingområden. Situationen påminner om de svåra åren av väpnad konflikt som inleddes 2003 och som ledde till att mellan 250 000 och 350 000 Darfurbor dödades. Dåvarande diktatorn Omar al-Bashir skapade den paramilitära milis som då kallades janjawid, numera RSF.

Misstänkt för folkmord

Omar al-Bashir, som störtades av RSF och Sudans militär 2019, är fängslad i väntan på rättegång i Internationella brottmålsdomstolen, anklagad för folkmord i Darfur.

Men i regionen fortsätter milisgrupper, möjligen kopplade till RSF, att angripa befolkningen.

– Alla andra sjukhus har fått stänga, då de varit för nära stridsplatser. Personal kunde inte heller ta sig till arbetsplatserna på grund av intensiteten i konflikten, berättar Paye från sjukhuset South Hospital i al-Fashir.

– Sjukvårdspersonal, hjälparbetare och räddningsmanskap kan inte förflytta sig, vilket innebär att människor dör. Garantier från de stridande parterna att skona civila kan ändra detta, säger han.

FRÅN FÖRSTASIDAN