Danska partier slutar med Tiktok

Danska partier slutar med Tiktok

Nu lanseras förslag om Tiktok-förbud i det danska folketinget. Arkivbild.

Martin Meissner/AP Photo/TT
Den kinesiska appen Tiktok ska bort ur danska statsanställdas mobiler – och nu följer flera av partierna i folketinget efter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En Tiktok-varning gick ut från danska Center for Cybersikkerhed under torsdagen. Säkerhetsnivån behöver höjas i tjänstemobiler som används av ministrar och statliga tjänstemän och därför avråder centret från användning av den kinesiska appen.

Även EU-kommissionen bannlyser Tiktok på mobiltelefoner, datorer och andra tekniska hjälpmedel som de anställda använder i jobbet.

Nu deklarerar flera danska politiska partier att även de slutar att använda appen. Martin Lidegaard, partiledare för Radikale venstre, tycker att ett förbud borde diskuteras i folketinget.

– Vi kommer att lyfta frågan i relevanta forum i folketinget, säger han till Danmarks radio.

Den danska ingenjörsföreningen föreslår ett totalförbud för Tiktok i alla mobiler som används inom den offentliga förvaltningen.

– Tiktok har blivit mycket mer invasivt. Därför ska vi vara försiktiga med vad den kinesiska regeringen kan fiska upp genom appen, säger föreningens it- och säkerhetsexpert Jørn Guldberg.

I Sverige uppmanades personalen på regeringskansliet redan i höstas att radera Tiktok. Från december fick de som hade Tiktok installerad i telefonen inte längre tillgång till de speciella appar som medarbetarna använder i tjänsten.

FRÅN FÖRSTASIDAN