Dansk strid om soligt antikärnkraftsmärke

Dansk strid om soligt antikärnkraftsmärke

Här används antikärnkraftsmärket på Sergels torg i Stockholm på 30-årsdagen av den svenska kärnkraftsomröstningen. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En rättslig strid har blossat upp i Danmark om antikärnkraftsmärket från 1970-talet, den glada röda solen omgärdad med orden "Atomkraft? Nej tack".

Högerpartiet Nye Borgerlige har använt den välkända symbolen för att i stället säga "ja tack" till kärnkraft. Därför har nu den fond som äger rättigheterna stämt partiet och kräver att det ska förbjudas att använda symbolen.

Partiet är i sin fulla rätt att propagera för kärnkraft, konstaterar Siegfried Christiansen, företrädare för OOA-fonden som bildats för att tillvarata varumärkesrättigheterna till det glada solmärket.

– Men vi anser att det är oacceptabelt att de ska använda vår logga och ändra texten till det motsatta, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Under tisdagen möts parterna i Köpenhamns tingsrätt. Nye Borgerliges advokat Eva Persson framhåller att märket använts på ett humoristiskt eller satiriskt sätt och att det inte har gjorts i syfte att tjäna pengar.

FRÅN FÖRSTASIDAN