Dansk facktopp avgår efter trakasserianklagelser

Dansk facktopp avgår efter trakasserianklagelser

Lizette Risgaard, ordförande i Danmarks största fackliga organisation FH, avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier mot unga män, rapporterar DR.

Emil Nicolai Helms/TT
Lizette Risgaard, ordförande i Danmarks största fackliga organisation FH, avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier mot unga män.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Risgaard skriver själv på Facebook att beslutet att avgå har varit ett av de svåraste att fatta i hennes liv, rapporterar DR.

"För mig har det också alltid varit avgörande att fackföreningsrörelsen och vår kamp ligger i framkant. Men nu kan jag konstatera att information som sprids från flera håll står i vägen för den kampen", skriver hon i inlägget.

Lizette Risgaards besked kommer efter att åtta unga män från fackföreningsrörelsen tidigare i veckan vittnat anonymt i tidningarna Berlingske och Ekstra Bladet om flera fall av ”gränsöverskridande beröring”. Bland annat ska det, enligt vittnesmålen, ha handlat om att Risgaard ska ha klappat männen på rumpan eller ha kommit för nära när hon har dansat med dem.

Risgaard har sedan 2019 varit ordförande för FH, en organisation som representerar 1,3 miljoner danska löntagare.

FRÅN FÖRSTASIDAN