Danmark vill investera 143 miljarder i försvaret

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Danmarks vikarierande försvarsminister Troels Lund Poulsen berättar att Danmark vill lägga 143 miljoner kronor på försvaret fram till 2033. Arkivbild.
Under de kommande tio åren vill Danmarks regering stärka försvaret med 143 miljarder kronor, motsvarande cirka 223 miljarder svenska kronor.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Samtidigt vill regeringen stötta krigsdrabbade Ukraina med 21,9 miljarder danska kronor fram till 2028 via den danska Ukrainafonden.

Det säger Danmarks vikarierande försvarsminister Troels Lund Poulsen på en presskonferens på tisdagen.

– Det är på alla sätt en historisk situation som vi står i. Och det är ett historiskt upplägg vi presenterar. Under de kommande åren vill Danmark stötta Ukraina markant eftersom vår egen säkerhet hänger ihop med Ukrainas kamp.

Målsättningen är att Danmark ska leva upp till Nato-kravet om att medlemsländerna ska lägga två procent av BNP på försvarsutgifter. Redan på torsdag kommer övriga partier i folketinget att bjudas in till politiska förhandlingar.

Troels Lund Poulsen säger att han hoppas på en bred överenskommelse. Målet är att ha en uppgörelse på plats innan Natos toppmöte i juli, rapporter Danmarks Radio.

– Den nya försvarsuppgörelsen är en jättestor politisk uppgift som regeringen tar sig an med största ödmjukhet, säger Troels Lund Poulsen.

Annons

Den historiska satsningen uppges bland annat finansieras med hjälp av avskaffandet av helgdagen store bededag, stora bönedagen. Den infaller den fjärde fredagen efter påsk och som tidigare gav danskarna en extra ledig fredag.

Annons