Danmark vill försvåra för psyksjuka att få vapen

Danmark vill försvåra för psyksjuka att få vapen

Blommor utanför köpcentret Field's i Köpenhamn efter dådet där förra sommaren.

Sergei Grits/AP/TT
Danmarks regering ska utreda om det går att använda sig av hälsodata i bakgrundskontrollen som görs i samband med ansökan om vapenlicenser.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är en av tio åtgärder som Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) presenterat på söndagen som syftar till att skärpa kontrollen över vapen i Danmark, enligt TV2 och Berglingske.

Konkret föreslår regeringen att hälsodata från myndigheterna ska ingå i screeningen av personer som söker tillstånd för vapen.

Två departement ska tillsammans utreda hur polisen mer systematiskt ska kunna få tillgång till mer relevant information om psykiska förhållanden hos personer som ansöker om, eller redan har, vapenlicens.

Viss erfarenhet finns när det gäller exempelvis körkort, där det ställs en del hälsokrav.

Men en bättre kontroll av vapenlicenser för personer med psykiska sjukdomar är "en svår balansgång", enligt Peter Hummelgaard.

– Vi vill inte stigmatisera människor som lider av allvarliga sjukdomar, men det måste ingå i bedömningen av risker i särskilda och specifika fall när en vapenlicens utfärdas, säger han till TV 2.

De tio åtgärderna för en strängare vapenlag kommer strax före årsdagen för skjutningen i köpcentret Field's i Köpenhamn, där tre personer dödades av en man som hade haft kontakter med psykiatrin och bland annat tidigare varit inlåst på en rättspsykiatrisk avdelning. Han använde dock sin pappas vapen vid dådet och hade själv inte licens.

FRÅN FÖRSTASIDAN