Dags för Putins tal på "Rysslands Davos"

Dags för Putins tal på "Rysslands Davos"

Under fredagen håller den ryske presidenten Vladimir Putin ett tal under Internationellt ekonomiskt forum (SPIEF) i S:t Petersburg. Arkivbild.

Gavriil Grigorov/AP/TT
Det är dags för president Vladimir Putins hett emotsedda årliga tal – det han brukar hålla under Internationellt ekonomiskt forum (SPIEF) i S:t Petersburg.
Frågan är vilka utländska gäster som sitter i publiken?

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mitt under det fullskaliga ryska anfallskriget mot Ukraina hålls det årliga internationella ekonomiforumet, SPIEF, i den ryske presidenten Vladimir Putins gamla hemstad S:t Petersburg.

I dag håller Putin sitt traditionsenliga tal under evenemanget – ett sedvanligt långt sådant, som följs av en diskussion. Det uppger den ryske presidentens talesperson, Dmitrij Peskov, enligt den statliga nyhetsbyrån Tass.

Enligt Peskov ska Putin inte delta i några övriga programpunkter.

Få utländska deltagare

Temat för den ryske presidentens tal är ännu okänt, men klart är att det kommer att hållas inför en betydligt mindre internationell deltagarskara än under tidigare år.

När den 26:e upplagan av SPIEF – som ofta kallas "Rysslands Davos" – under onsdagen öppnade i S:t Petersburg var det den andra gången som evenemanget hölls efter att Ryssland inlett sitt fullskaliga anfallskrig mot Ukraina. I år sker evenemanget dessutom mitt under den pågående ukrainska motoffensiven, som nyligen inleddes.

Redan i fjol ledde Ukrainakriget till betydande manfall bland de ledande företagsledare och politiker från väst som tidigare brukat besöka evenemanget. I år ser det ut att bli än mer tomt bland stolsraderna.

Den brasilianska presidenten Lula da Silva har tackat nej till att delta, liksom Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev.

Även de champagneindränkta fester som organiserades av ryska oligarker i samband med forumet – på vilka chefer för oljebolag i väst tidigare setts mingla med ryska ministrar – är ett minne blott.

Inbitna allierade på plats

Några av Putins mest inbitna allierade har dock aviserat att de kommer till S:t Petersburg. Bland dem finns Österrikes tidigare utrikesminister Karin Kneissl, som dansade med den ryske presidenten på sin bröllopsfest, enligt tidningen The New York Times.

Även Matthias Moosdorf, parlamentsledamot för det tyska ytterhögerpartiet AFD, har meddelat att han kommer till mötet, skriver tidningen.

Putins tal under SPIEF 2022 kretsade mycket kring ett hårdnackat försvar av det fullskaliga anfallskriget mot Ukraina. Det innehöll även hätska anklagelser mot väst.

Syftet med Internationellt ekonomiskt forum, som hölls första gången 1997, är att locka investerare från västvärlden till Ryssland.

FRÅN FÖRSTASIDAN