TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Chicago nästa för Demokraternas konvent

11 apr, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Chicago ska hålla Demokraternas konvent i augusti 2024. Vid konventet 1968 bröt massiva kravaller ut mot USA:s krig i Vietnam. Arkivbild
Demokraterna i USA har redan valt ut platsen där partiets näste presidentkandidat ska utses: Chicago.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På tisdagen beslutade partiet att konventet i augusti 2024 ska hållas i storstaden i delstaten Illinois. Anledningen är, enligt partiets nationella kommitté, att Illinois har varit avgörande för demokraterna i valen 2020 och 2022.

Kampen stod mellan Chicago, New York och Atlanta, men valet föll på staden i den amerikanska mellanvästern.

Tillsammans med Wisconsin, Michigan och Minnesota utgör Illinois en viktig delstat som ofta kan avgöra ett val till demokratkandidatens fördel, enligt partiets uttalande på tisdagen.

Ofta, men inte alltid. Republikanen Donald Trump banade väg till Vita huset genom att 2016 knappt vinna presidentvalet över Demokraternas Hillary Clinton i Michigan och Wisconsin.

Demokraternas konvent ska hållas i idrottsanläggningen United center, hemmaarena för bland annat basketlaget Chicago Bulls.

Senast Demokraterna arrangerade partikonvent i Chicago var 1996, när Bill Clinton utsågs att åter kandidera tillsammans med vicepresident Al Gore.

Men mest känt av konventen i Chicago är det stormiga partimötet 1968, då massiva protester och kravaller mot bland annat Vietnamkriget kom att prägla tillställningen. Hubert Humphrey utsågs till kandidat. Han förlorade mot republikanen Richard Nixon.

Vem som ska stå på scen och ta emot utnämningen till att bli presidentkandidat i valet hösten 2024 är inte klart. Men sittande president Joe Biden har hintat om att han ställer upp till omval.

Annons