Camilla – från paria till nationalklenod

Camilla – från paria till nationalklenod

Den blivande drottningen Camilla under ett evenemang vid Buckingham Palace i London förra vecka.

Yui Mok/AP/TT
"Min kära fru". Så kallas Camilla av kung Charles. "Rottweilern" var det mindre smickrande epitet hon fick av prinsessan Diana.
När Camilla Parker Bowles den 6 maj kröns till Storbritanniens drottning är det efter en minst sagt händelserik resa i den brittiska offentligheten.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Turbulent, ibland traumatiskt – men i slutändan smått triumfatoriskt. Så kan Camilla Parker Bowles mångåriga förhållande till britterna kanske bäst beskrivas.

Efter att under många år ha utmålats som ytterst ansvarig för skilsmässan mellan Charles och Diana sågs Camilla av många som själva sinnebilden för "den andra kvinnan". Inte minst efter att Diana i en mycket uppmärksammad tv-intervju 1995 meddelat att de varit "tre personer i äktenskapet".

Bilden av Camilla grundlades dock redan 1992 i form av "Camillagate", då intima telefonsamtal mellan henne och Charles läckte till den brittiska pressen.

Ett envist rykte gör också gällande att en grupp ilskna människor efter skandalen ska ha bombarderat Camilla med en skur franskbröd på en parkeringsplats – vilket dock alltid har förnekats av den blivande drottningen, skriver The Guardian.

Jordnära person

1999 visade sig Charles och Camilla för första gången offentligt under en fest på lyxhotellet Ritz i London. Händelsen ingick i den minutiöst planerade pr-kampanjen "Operation PB" (efter Parker Bowles), som hade iscensatts av Charles för att ge britterna en mer positiv bild av Camilla.

Under åren har också många britter fått en mer positiv bild av Camilla, och inför kröningen har 38 procent svarat att de gillar henne, enligt en färsk undersökning från institutet Yougov.

"Måste kunna skratta"

Av sina vänner beskrivs den blivande drottningen som chosefri och jordnära – och med, precis som drottning Elizabeth II, ett starkt hästintresse.

I ett berömt citat utmålas Camilla som en person som "gladeligen skulle kunna sitta av sin häst och dra på sig en aftonklänning – utan att först ta ett bad", skriver The Independent.

Själv beskriver Camilla sig som en person som inte tar sig själv på för stort allvar.

– Man måste kunna skratta åt sig själv. Kan man inte det – då är det bara att ge upp, sade hon i en av sina sällsynta intervjuer, gjord med Daily Mail 2017.

Stöd för Charles

Många vittnar också om hur den trygga Camilla alltid har utgjort ett stöd för den betydligt mer osäkre Charles. Enligt den brittiske historikern Robert Lacey kan parets förhållande illustreras av en uppmärksammad händelse under ett Nordirlandsbesök i höstas.

En läckande reservoarpenna vid en signering ledde då till att Charles fick ett vredesutbrott – och snabbt räddades av Camilla, som tog över uppdraget.

– Den enda som kan lugna och hjälpa honom, på ett sätt som hans föräldrar definitivt aldrig lyckades med, är Camilla, säger Lacey till The Guardian.

FRÅN FÖRSTASIDAN