Brottsregister mot Putin – och stridsflyg?

Brottsregister mot Putin – och stridsflyg?

Rishi Sunak i talarstolen i Reykjavik. Han applåderas av bland andra italienska kollegan Giorgia Meloni (längst till höger).

Alastair Grant/pool/AP/TT
Nu krävs nya metoder för att komma åt Rysslands krigsbrott i Ukraina. Det är Europas tyngsta makthavare eniga om på ett toppmöte i Islands huvudstad.
Bakom stängda dörrar väntas de också ta upp den hetaste frågan just nu: att hjälpa Ukraina med toppmodernt stridsflyg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är Europarådet, en sammanslutning för nästan alla världsdelens länder, som håller sitt bara fjärde toppmöte sedan organisationen bildades 1949. Och i fokus är Ryssland, det enda landet i organisationens historia som sparkats ut, på grund av anfallskriget mot Ukraina.

Men att bara bojkotta räcker inte. Rysslands brott i Ukraina måste bestraffas, och det kräver nya tag i det internationella rättssystemet – kanske en speciell tribunal. Det anser Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Rishi Sunak och andra ledare som nu hukar sig undan bitande isländska vårvindar vid två dagars toppmöte i Reykjavik.

– Det finns ingen plats för straffrihet, säger EU:s rådsordförande Charles Michel på väg in till mötet.

Konkret steg

Ukrainas delegation leds av premiärminister Denys Sjmyhal, som hoppas på handfasta resultat.

– Jag tror vi här tar det första konkreta steget för att ta itu med alla de fruktansvärda brott som Ryssland står för i Ukraina, säger han till medieuppbådet.

Även bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovordar försöken att upprätta en ny krigsbrottstribunal.

Brottsregister

USA, som har observatörsstatus i Europarådet, är mer negativt till just den idén. Däremot verkar alla i Reykjavik ställa sig bakom EU-länders planer på att i Nederländerna starta en registerinstans, där alla ryska krigsbrott ska katalogiseras inför framtida processer.

– Ett register är bara ett av ett antal internationella initiativ för att försäkra oss om att ansvar utkrävs för brotten i Ukraina, säger Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

"Tack vare er"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inledde toppmötet genom att hålla tal via videolänk. Han sade att tack vare västligt stöd kan Ukraina nu försvara sig på ett sätt som var otänkbart för ett år sedan.

– Det är tack vare er, sade Zelenskyj till Europas mäktigaste män och kvinnor, som satt församlade i konsertarenan Harpa i Reykjaviks hamn.

Men han betonar att när Ryssland fortsätter att försöka trappa upp sina anfall måste även Ukraina förstärka sina förmågor.

– Därför behöver vi mer luftförsvar och vi behöver stridsflyg.

Nya besked?

Västmakterna har hittills tvekat kring att erbjuda Zelenskyj de senaste stridsplanen, som dels är oerhört dyra men även så avancerade att det krävs omfattande utbildning för att hantera dem. Utspel från flera länder om att ge ukrainarna flygutbildning tyder dock på att nya besked kan vara på gång.

Frågan står inte officiellt på dagordningen i Reykjavik, men väntas ändå bli stor i de många separata möten som hålls mellan ledarna.

Inte minst behöver Europa ha en linje om vad man kan erbjuda Ukraina inför samtalen på global nivå senare i veckan i Japan. Då är kriget i fokus vid stormaktsklubben G7:s toppmöte i Hiroshima. Där deltar ledare från bland andra USA, Brasilien och Indien.

FRÅN FÖRSTASIDAN